İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirlerinin edindiği son dakika bilgilerine göre, ABD Başkan Yardımcısı James David Vance, Alaska'daki seçim kampanyası gezisi sonrasında Reuters'a verdiği röportajda dış politika değerlendirmelerinde bulundu. Vance, durma noktasındaki müzakerelere değinerek Washington'ın Tahran ile bir anlaşma yapmaya sıcak baktığını, ancak nükleer program konusunda somut tavizlerin şart olduğunu vurguladı.

Nükleer Kapasite ve Zenginleştirilmiş Yakıt Vurgusu

İran'ın nükleer zenginleştirme kapasitesini düşürmesi gerektiğini ifade eden Vance, nükleer silah üretmeme niyetinin açık bir şekilde gösterilmesi gerektiğini dile getirdi. Vance, eylemleri sözlerle takas etmeyeceklerini belirterek Tahran yönetiminin somut adımlar atması gerektiğini yineledi.

İran'ın Karar Alma Mekanizmasındaki Belirsizlik

Washington yönetiminin Tahran'daki yetki dağılımından tam olarak emin olmadığını belirten Vance, Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ve Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ile temas kurduklarını aktardı. Dini Lider Ali Hamaney'in sonrasındaki güç yapısının net olmadığını söyleyen Vance, kararların nasıl alındığı konusundaki belirsizliğe dikkat çekti.

Seçimler ve Gelecek Dönem Açıklamaları

Hürmüz Boğazı'ndaki ticari gemilere yönelik saldırılara rağmen enerji ihracatının engellenemediğini belirten Vance, barış müzakerelerinde sürecin içinde olduklarını kaydetti. Vance ayrıca 2028 yılındaki başkanlık adaylığı sorularına henüz bu konuyu düşünmediği yanıtını verdi.

Uzman Görüşü / Editör Yorumu

Amerika Birleşik Devletleri dış politikasında nükleer anlaşmalar ve Orta Doğu güvenliği uzun süredir stratejik öncelikler arasında yer almaktadır. Uluslararası ilişkiler uzmanları, Washington ile Tahran arasındaki diplomatik temasların bölgesel istikrar açısından kritik bir denge oluşturduğunu belirtiyor.