İhlas Haber Ajansı (İHA) finans servisinin derlediği verilere göre, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan 2026 yılı Eylül ayı verilerini değerlendiren Adana Sanayi Odası (ADASO) Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, kentteki üretim ve dış ticaret rakamlarını paylaştı. Adana, Eylül ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17,1 oranında bir artış kaydererek 272 milyon 255 bin dolar ihracat gerçekleştirdi.

Yılın ilk dokuz aylık dilimini de değerlendiren Başkan Kıvanç, Ocak-Eylül döneminde ihracatın geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 14,2 artış göstererek 2 milyar 515 milyon 504 bin dolar seviyesine ulaştığını bildirdi. Küresel ekonomideki belirsizliklere ve maliyet baskılarına rağmen sanayicilerin üretim gücünü koruduğunu vurguladı.

Ülke Ve Sektör Dağılımı

Eylül ayında Adana'dan en fazla ihracat yapılan ülke 25 milyon 238 bin dolar ile Irak oldu. Irak'ı sırasıyla Amerika Birleşik Devletleri ve İspanya takip etti. Ocak-Eylül döneminde ise listenin başında 182 milyon 690 bin dolar ile İspanya yer aldı. Sektörel bazda ise kimyevi maddeler ve mamulleri, hem Eylül ayında hem de ilk dokuz aylık süreçte ihracat liderliğini sürdürdü.

Uzman Görüşü / Editör Yorumu

Bölgesel ihracat verileri, illerin dış ticaret hacimlerinin izlenmesi ve sektörel çeşitliliğin tespiti açısından kritik bir göstergedir. TİM verileri, yerel sanayi altyapısının uluslararası pazarlardaki rekabet gücünü ve döviz girdisi sağlayan ana sektörlerin performansını düzenli olarak kamuoyuyla paylaşmaktadır.