İhlas Haber Ajansı (İHA) Aksaray muhabirlerinin sahadan aktardığı bilgilere göre, Sağlık Bakanlığı'nın 2026 yılı faaliyet programı doğrultusunda afet ve olağanüstü durumlara müdahale kapasitesini artırmak amacıyla 13. Bölge UMKE Tatbikatı düzenlendi. Aksaray Hasan Dağı eteklerinde gerçekleştirilen organizasyona Konya, Karaman ve Aksaray illerinden ekipler katılım sağladı.

Gerçeği Aratmayan Heyelan Senaryosu

Senaryo gereği Hasan Dağı bölgesinde aşırı yağışlar neticesinde heyelan felaketi meydana geldiği ve çok sayıda yaralının bulunduğu durumlar ele alındı. Ulusal Medikal Kurtarma (UMKE) gönüllüleri olay yerine intikal ederek hızlı ve etkin ilk müdahale, triyaj uygulamaları ile yaralıların güvenli alanlara taşınma süreçlerini uygulamalı olarak gerçekleştirdi. Konya'dan 30, Aksaray'dan 40 ve Karaman'dan 15 olmak üzere çok sayıda gönüllünün yer aldığı nefes kesen tatbikat anları dron ile havadan kaydedildi.

Yetkililerden Tatbikat Açıklaması

Tatbikatın detaylarını paylaşan Aksaray Valisi Murat Duru, organizasyonun amacının afet bölgesinde koordineli ekip çalışmasını sağlamak, yaralılara hızlı müdahale etmek ve olay yeri yönetim kapasitesini geliştirmek olduğunu belirtti. Aksaray İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Başkanı Dr. Ahmet Gökhan İçli ise personelin hazırlık seviyesini en üst düzeye çıkarmayı hedeflediklerini vurguladı.

Uzman Görüşü / Editör Yorumu

Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), olağanüstü durumlarda, deprem ve sel gibi afetlerde sağlık hizmetlerini yürütmek üzere Sağlık Bakanlığı bünyesinde yapılandırılmıştır. Bölgesel tatbikatlar, farklı illerden gelen ekiplerin iş birliği ve koordinasyon kabiliyetini artırmada kritik rol oynamaktadır.