İhlas Haber Ajansı (İHA) Antalya muhabirlerinin sahadan aktardığı bilgilere göre, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin gündeme getirdiği "100 İl, 1000 İlçe Projesi" kapsamında Alanya'nın il olabilecek ilçeler arasında ilk sıralarda yer alması, bölgede uzun süredir beklenen il olma talebini yeniden canlandırdı. Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) Başkanı Mustafa Tuna, ilçenin ekonomik yapısı, nüfusu ve turizm potansiyeliyle bu statüye tamamen hazır olduğunu belirtti.
Nüfus Potansiyeliyle Dikkat Çekiyor
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre güncel nüfusu 371 bin 547 olan Alanya, 78 farklı ülkeden 38 bin 563 yerleşik yabancı vatandaşa ev sahipliği yapıyor. Yaz aylarında turizm hareketliliğiyle birlikte bu sayı 700 binin üzerine çıkarken, mevcut nüfus büyüklüğüyle Türkiye'deki pek çok ili geride bırakıyor. ALTSO Başkanı Mustafa Tuna, il statüsüne geçilmesiyle birlikte kamu yatırımlarının doğrudan şehre yönlendirileceğini ve projelerin hız kazanacağını ifade etti.
Vatandaşlar ve Esnaf Beklenti İçinde
İlçede yaşayan vatandaşlar ve pazarcı esnafı da 30 yıldır süren il olma beklentisini dile getirdi. Sağlık hizmetlerine erişimde Antalya merkezine gitmek zorunda kaldıklarını belirten esnaf Esma Pala, il olunması durumunda hastane imkanlarının gelişeceğini ve ekonomik rahatlama sağlanacağını kaydetti.
Uzman Görüşü / Editöryel Değerlendirme
Türkiye'de il ve ilçe statüleri, coğrafi konum, nüfus büyüklüğü, ekonomik gelişmişlik düzeyi ve idari gereksinimler göz önünde bulundurularak merkezi yönetim tarafından değerlendirilmektedir. Alanya gibi yüksek nüfusa ve turizm potansiyeline sahip ilçelerin idari yapılanma tartışmaları geçmişte de kamu gündeminde yer almıştır.



Henüz yorum yok. İlk yorumu siz yazın.
Kanunlara aykırı, konuyla ilgisi olmayan, küfür içeren yorumlar onaylanmamaktadır. IP adresiniz kaydedilmektedir.