Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğüne bağlı Anamur Atıksu Arıtma Tesisi, uluslararası bir iş birliği çerçevesinde Alman teknik heyetini konuk etti. Anamur Belediyesi ile Almanya'nın Bingen Belediyesi ortaklığında yürütülen 'Küresel Çevre Sorunlarına Yerel Çözümler' projesi kapsamında gerçekleştirilen ziyarette, tesisin altyapısı ve yürütülen çalışmalar masaya yatırıldı.

TEKNİK KAPASİTE VE ARITILMIŞ SU

Bingen Belediyesi temsilcileri ile her iki kentin teknik heyetlerinin katıldığı programda, tesisin günlük arıtma kapasitesi ve modern biyolojik arıtma teknolojileri detaylı şekilde incelendi. Ziyaret sırasında Anamur'un nüfus yoğunluğu ve turizm sezonunda artan atık su yükünün yönetimi ele alındı.

Görüşmelerde küresel iklim krizi ile kuraklık tehdidine karşı arıtılmış suyun yeniden kullanım imkanları değerlendirildi. Tesis çıkış suyunun seralar, bahçeler, park ve yeşil alanlarda tarımsal sulama amacıyla kullanılma potansiyeli üzerinde duruldu.

DENEYİM PAYLAŞIMI VE İŞ BİRLİĞİ

İncelemelerin ardından atık yönetimi, çevre teknolojileri ve su kaynaklarının verimli kullanılması konularında iki kent arasında yapılabilecek ortak çalışmalar görüşüldü. MESKİ'nin sürdürülebilir su yönetimi uygulamaları hakkında bilgi alan heyet, çevre koruma projeleri üzerine fikir alışverişinde bulundu.

EDİTÖR NOTU

Mersin Büyükşehir Belediyesi MESKİ Genel Müdürlüğü, atık suların çevreye zarar vermeden bertaraf edilmesi ve su kaynaklarının korunması amacıyla çeşitli altyapı projeleri yürütmektedir. Yerel yönetimler arasında hayata geçirilen uluslararası çevre projeleri, kentlerin sürdürülebilir su yönetimi ve iklim dirençliliği politikalarına katkı sağlamayı hedeflemektedir.