Dünya uzay camiasının en geniş katılımlı buluşması olan Uluslararası Uzay Kongresi (IAC 2026), 5-9 Ekim 2026 tarihleri arasında Antalya'daki NEST Kongre ve Fuar Merkezi'nde kapılarını açmaya hazırlanıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda, Türkiye Uzay Ajansı (TUA) ev sahipliğinde ve SAHA İstanbul'un eş ev sahipliğinde gerçekleştirilecek organizasyon, Türkiye'de ilk kez düzenlenecek.
Türkiye'nin 108 ülke arasında delege kayıtlarında birinci sırada yer aldığı dev zirvenin resmi açılışının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın teşrifleriyle yapılacağı bildirildi. Kongre, 9 Ekim Cuma günü toplumun her kesimini uzay bilimiyle buluşturacak etkinliklerle sona erecek.
TÜRKİYE UZAY DİPLOMASİSİNDE OYUN KURUCU
Kongreye ilişkin değerlendirmelerde bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Millî Teknoloji Hamlesi rehberliğinde tarihi bir atılım dönemi yaşandığını belirtti. Bakan Kacır, "Ülkemizin üretim gücünü, yüksek teknoloji kabiliyetlerini ve medeniyet mirasımızı tüm dünyaya tanıtarak Türkiye Yüzyılı'nı aynı zamanda 'uzayın yüzyılı' yapma kararlılığımızı bir kez daha tüm dünyaya göstereceğiz" ifadelerini kullandı.
Resmi verilere göre 1 Ekim 2026 itibarıyla 108 ülkeden toplam 6 bin 893 delege kayıt yaptırdı. Ev sahibi Türkiye 955 delege ile ilk sırada yer alırken, Türkiye'yi sırasıyla ABD, Almanya, İtalya ve Japonya izledi.
ASTRONOTLAR VE ÖZEL SERGİLER ANTALYA'DA BULUŞACAK
Yaklaşık 10 bin yerli ve yabancı ziyaretçinin takip etmesi beklenen etkinlikte teknik oturumların yanı sıra dünyanın farklı ülkelerinden gelen 30 kadar astronotun katılımıyla özel oturumlar ve imza günleri düzenlenecek. Katılımcılar, ilk kez yer alacak 'Future Space' alanını keşfederken Anadolu'nun kültürel birikimini yansıtan 'Anadoludakiler' sergisini de ziyaret edebilecek.
EDİTÖR NOTU
Uluslararası Uzay Federasyonu (IAF) ortaklığıyla gerçekleştirilen Uluslararası Uzay Kongresi, 1951 yılından bu yana her yıl farklı bir ülkede küresel uzay sektörünün paydaşlarını bir araya getirmektedir. Organizasyon, ülkelerin uzay ajansları, sanayi kuruluşları ve akademik çevreler arasında uluslararası iş birliğini artırmayı amaçlamaktadır.
Henüz yorum yok. İlk yorumu siz yazın.
Kanunlara aykırı, konuyla ilgisi olmayan, küfür içeren yorumlar onaylanmamaktadır. IP adresiniz kaydedilmektedir.