İhlas Haber Ajansı (İHA) Antalya muhabirlerinin sahadan aktardığı bilgilere göre, Antalya'da yaklaşık 5 yıldır serbest dalışla ilgilenen Hüseyin Fırat'ın su altında ahtapotlarla kurduğu yakın temas dikkat çekti. Son 2 yıldır su altındaki gözlemlerini kayıt altına alan Fırat, en sık ahtapotlarla karşılaştığını belirtti.

Su Altında Kamuflaj ve Dostluk Kurma Anları

Ahtapotların güçlü kamuflaj yetenekleri nedeniyle onları fark etmenin zor olduğunu anlatan Fırat, yuvaların önündeki midye kabuklarından yerlerini tespit ettiğini söyledi. Sabırla beklenen ahtapotların bir süre sonra yuvalarından çıkarak kendiliğinden yanına geldiğini ifade eden Fırat, "Ben ahtapotu hiçbir şekilde tutmuyorum. O beni tutuyor. Bunlar böyle oyuncu canlılar" dedi.

Vakumlayarak Oyun Oynamaya Başlıyorlar

Ahtapotların tehlike olmadığını anladıklarında vücuda tutunarak oyun oynadığını belirten dalgıç, 3-4 dakika sabırla bekleyerek bu sevimli canlılarla bağ kurulabileceğini kaydetti.

Uzman Görüşü / Editör Yorumu

Ahtapotlar, olağanüstü kamuflaj yetenekleri, esnek biyolojik yapıları ve yüksek zeka seviyeleriyle deniz biyolojisinde dikkat çeken yumuşakçalar arasında yer alır. Uzmanlar, doğal yaşam alanlarındaki bu tür deniz canlılarıyla etkileşime girerken onları tedirgin etmemenin ve ekosisteme zarar vermemenin önemine dikkat çekmektedir.