İhlas Haber Ajansı (İHA) Antalya muhabirlerinin sahadan aktardığı bilgilere göre, Antalya’nın Elmalı ilçesindeki elma üreticileri, artan işçilik ve üretim masrafları yüzünden zor bir dönemden geçiyor. Kaliteli mahsul 15 ila 20 TL arasında alıcı bulurken, toplama, kasa ve buzhane giderleri nedeniyle elmaların kilogramı 5 TL’den meyve suyu üretimine yönlendiriliyor.

Üreticiler Masrafları Karşılayamıyor

İlçeye bağlı Tekke Mahallesi’nde çiftçilik yapan Ali Erçin, emeğin karşılığının alınamadığını vurgulayarak, "Elma üreticisi olarak halimiz ortada. Yaptığımız masrafla, kaldırdığımız mahsulün durumu bu. Benim gözümde, aradaki alıcılar çiftçilerden daha fazla para kazanıyor" dedi.

Zararına Çalışıyoruz

Bayralar Mahallesi’nde üretim yapan Yusuf Atlı ise şimdiye kadar böyle bir sezon yaşamadıklarını dile getirdi. Atlı, "Bu zamana kadar elmacılık yapıyoruz ama bu yıl gibisini görmedik. Para etmiyor. Masraflar karşısında ne yapacağımızı bilmiyoruz" diye konuştu.

Uzman Görüşü / Editör Yorumu

Tarım sektöründe girdi maliyetlerinin artışı, üreticilerin ürünlerini maliyetin altında satmasına veya sanayi ürünü olarak düşük fiyatla değerlendirmesine neden olmaktadır. Bu durum, arz zincirindeki aracı ve üretici arasındaki gelir dengesizliğini tartışmaya açmaktadır.