İhlas Haber Ajansı (İHA) Antalya muhabirlerinin sahadan aktardığı bilgilere göre, Antalya Büyükşehir Belediyesi'nde görev yapan zabıta memuru İbrahim Uysal, evinin yakınındaki çöp konteynerinde 1915 tarihli askeri sedye buldu. Yapılan incelemeler ve araştırmaların ardından tescillenen tarihi sedye, Çanakkale'deki savaş müzesine teslim edildi.
Olay, Muratpaşa ilçesinde meydana geldi. Çöp dökmek için evinden çıkan 46 yaşındaki İbrahim Uysal, komşusunun uyarısıyla konteynerdeki sedyeyi fark etti. Sedyenin kollarındaki 1915 tarihli damgayı, parçalanmış kumaşını ve el emeği demir işçiliğini inceleyen Uysal, durumun tarihi bir önemi olabileceğini düşünerek Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı ile iletişime geçti ve görselleri paylaştı.
Tarihi Eser Tescillendi
Yetkililerin yaklaşık 3,5 ay süren incelemelerinin ardından sedyenin Birinci Dünya Savaşı dönemine ait orijinal bir askeri sedye olduğu belirlendi. Benzer bir orijinal örneğinin İngiltere'de bulunduğunu öğrenen Uysal, muhafaza ettiği tarihi eseri Çanakkale'deki müzeye bağışladı. Sedyenin kollarında 1915 kabartması olduğunu belirten Uysal, üzerinde kan lekeleri de fark ettiğini ifade ederek vatandaşlık görevini yerine getirdiğini söyledi.
Uzman Görüşü / Editöryel Değerlendirme
Çanakkale Savaşları dönemi kalıntıları, ilgili yasal mevzuatlar ve kültür varlıklarını koruma kanunları çerçevesinde devlet koruması altındadır. Tarihi nitelik taşıyan askeri objelerin müzelere kazandırılması, dönemin koşullarının gelecek nesillere aktarılmasında kritik bir rol oynamaktadır.
Henüz yorum yok. İlk yorumu siz yazın.
Kanunlara aykırı, konuyla ilgisi olmayan, küfür içeren yorumlar onaylanmamaktadır. IP adresiniz kaydedilmektedir.