İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirlerinin edindiği son dakika bilgilerine göre, ABD Başkanı Donald Trump New York eyaletindeki Syracuse şehrinde bir ara seçim mitinginde önemli açıklamalarda bulundu. İran ile yaşanan askerî gerilime ve Nobel Barış Ödülü'ne değinen Trump, ödülün Uluslararası Adalet Divanı Yargıcı Navanethem "Navi" Pillay’a verilmesine tepki gösterdi.
Hürmüz Boğazı üzerinde tam kontrol sağladıklarını belirten Trump, savaştan önceye göre boğazdan çok daha fazla petrol geçtiğini ifade etti. Rafinerilerin ve perakendecilerin petrol fiyatlarını düşürmesi gerektiğini kaydeden Trump, Rusya’nın küresel piyasalara dizel akaryakıt tedarik etme kararını da memnuniyetle karşıladıklarını dile getirdi.
İran ve Nükleer Silah Açıklaması
Tüm çabalarının İran’ın nükleer silaha sahip olmasını engellemeye yönelik olduğunun altını çizen Trump, İran ekonomisinin büyük bir çıkmazda olduğunu savundu. İran savaşının çok kısa süre içinde biteceğini iddia eden Trump, "Ya bize istediğimiz her şeyi verirler ya da varlıkları sona erer" dedi.
Sona erdirdiği sekiz savaşa ek olarak Rusya-Ukrayna savaşını da bitirmek için çalıştığını belirten Trump, tarihteki herkesten daha fazla hayat kurtardığını öne sürdü. Norveç’in Nobel Barış Ödülü kararını eleştiren Trump, ödülün kendilerine verilmesi gerektiğini ve bu durumun utanç verici bir karar olduğunu ifade etti.
Uzman Görüşü / Editör Yorumu
Nobel Barış Ödülü, Alfred Nobel'in vasiyeti doğrultusunda uluslar arasında kardeşliğin geliştirilmesi, daimi orduların azaltılması veya kaldırılması ve barış kongrelerinin düzenlenmesi için en çok ya da en iyi çabayı sarf eden kişilere veriliyor. Ödül, Norveç Parlamentosu tarafından seçilen beş kişilik bir komite tarafından sahiplerine tevdi ediliyor ve uluslararası alanda her yıl geniş yankı uyandırıyor.
Henüz yorum yok. İlk yorumu siz yazın.
Kanunlara aykırı, konuyla ilgisi olmayan, küfür içeren yorumlar onaylanmamaktadır. IP adresiniz kaydedilmektedir.