İhlas Haber Ajansı (İHA) Erzurum muhabirlerinin sahadan aktardığı bilgilere göre, 8 Ekim Dünya Görme Günü kapsamında göz sağlığına dikkat çekildi. Erzurum Şehir Hastanesi Göz Hastalıkları Kliniğinde görev yapan Op. Dr. Zehra Güven Sağlam, önlenebilir görme kayıplarının önüne geçilmesi amacıyla önemli uyarılarda bulundu.

Aynı hastanenin başhekimi Dr. Öğr. Üyesi Mesud Fakirullahoğlu da düzenli göz kontrollerinin önemine dikkat çekerek vatandaşları göz taramalarını aksatmamaları konusunda uyardı. Görme duyusunun öğrenme, dikkat, hafıza ve karar verme gibi temel işlevlerde de önemli rol oynadığını belirten Sağlam, glokom ve katarakt gibi hastalıkların sinsi ilerleyebildiğini vurguladı.

Kronik Hastalar ve Çocuklar Risk Altında

Diyabet ve hipertansiyon gibi kronik hastalıkların retina üzerinde hasara neden olabileceğini hatırlatan Sağlam, şikâyet olmasa dahi düzenli retina muayenesi yapılması gerektiğini kaydetti. Çocukluk çağında şaşılık ve göz tembelliği gibi durumların erken teşhisinin tedavi başarısını artırdığı ifade edildi.

Acil Belirtilere Dikkat Edilmeli

Ani gelişen görme kayıpları, görme alanında daralma, yoğun ışık çakmaları ve göz önünde beliren uçuşan cisimler gibi durumlarda vakit kaybetmeden doktora başvurulması gerektiği belirtildi. Periyodik muayenelerin aksatılmaması ve Akdeniz tipi beslenme önerildi.

Op. Dr. Zehra Güven Sağlam, erken tanının görmeyi korumanın en önemli anahtarı olduğunu belirterek düzenli kontrollerin hayatın bir parçası hâline getirilmesi çağrısında bulundu.

Uzman Görüşü / Editör Yorumu

Göz sağlığı, bireylerin yaşam kalitesini doğrudan etkileyen ve erken teşhisle birçok kalıcı rahatsızlığın önüne geçilebilecek kritik bir tıp alanıdır. Özellikle glokom ve sarı nokta hastalığı gibi sinsi seyreden rahatsızlıklarda periyodik taramalar büyük önem taşımaktadır.