İhlas Haber Ajansı (İHA) Erzurum muhabirlerinin sahadan aktardığı bilgilere göre, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Erzurum Şubesi’nin Erzurum Büyükşehir Belediyesi Dil ve Edebiyat Konağı’nda tertip ettiği Edebiyat Mahfili programları çerçevesinde bu yıl Divan Şiiri Türkçenin Zaferidir serlevhalı divan şiiri sohbetleri düzenleniyor. TDED Erzurum yönetim kurulu üyesi Elif Filiz Günderen’in yönettiği sohbetlerin ilkinde Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serhan Alkan İspirli konuşmacı oldu.
Program yöneticisi Elif Filiz Günderen açılış ve selamlama konuşmasında amaçlarının Erzurum’da klasik Türk edebiyatı sahasında çalışan akademisyenlerle edebiyat meraklılarını buluşturmak ve divan edebiyatını geniş bir dinleyici kitlesine anlatmak olduğunu belirtti. Daha sonra Prof. Dr. Serhan Alkan İspirli, görsellerle ve bestelenmiş şiirlerle desteklediği sunumunda divan şiirinde iz bırakmış kadın şairleri ve eserlerini dinleyicilerle paylaştı.
Divan Şiirinde Kadın Şairlerin Yeri
Prof. Dr. Serhan Alkan İspirli konuşmasında muhafazakâr bir toplumda ve merkezinde aşk bulunan divan şiiri geleneğinde kadının şiir yazmasının ve duygularını ifşa etmesinin zorluklarına dikkat çekti. İspirli, aşk şiiri erkek işi düşüncesinin kadının bu alanda eser vermesine mani olduğunu belirterek, kadının hemen her çağda ve edebiyatta şiirin öznesi değil nesnesi konumunda olduğunu ifade etti.
Kadın divan şairleriyle ilgili bir diğer eksikliğin şiirlerinde kadın ruhunu aksettirmede güçlük çekmeleri olduğunu vurgulayan İspirli, sosyal şartların yanı sıra toplumun çizdiği edebiyat geleneği içinde erkekçe şiirler söylemenin de güç olduğunu dile getirdi. 15. yüzyıldan Zeyneb Hatun’dan günümüze kadar 46 kadın divan şairinin tespit edilebildiğini belirten İspirli, Mihrî Hatun, Leyla Hanım, Adile Sultan ve Şeref Hanım gibi isimlerin bu geleneğin önemli temsilcileri arasında yer aldığını kaydetti.
Program sonunda Edebiyat Mahfili programlarının danışmanlığını yapan Prof. Dr. Lokman Turan, Prof. Dr. Serhan Alkan İspirli’ye TDED Erzurum Teşekkür Belgesi takdim etti. Divan şiiri sohbetlerinin ikincisinin 21 Kasım tarihinde yine Dil ve Edebiyat Konağı’nda gerçekleştirileceği bildirildi.
Uzman Görüşü / Editöryel Değerlendirme
Divan edebiyatı geleneğinde kadın şairlerin konumu, klasik Türk edebiyatı tarihi araştırmalarında sıklıkla ele alınan konuların başında gelmektedir. Tezkireler ve dönem kaynakları incelendiğinde, kadın şairlerin toplumsal ve edebi sınırlar içinde eserler verdiği, 19. yüzyıldan sonra ise bu alandaki görünürlük çabalarının takma isimler veya farklı edebi yönelimlerle şekillendiği görülmektedir.



Henüz yorum yok. İlk yorumu siz yazın.
Kanunlara aykırı, konuyla ilgisi olmayan, küfür içeren yorumlar onaylanmamaktadır. IP adresiniz kaydedilmektedir.