İhlas Haber Ajansı (İHA) Gümüşhane muhabirlerinin sahadan aktardığı bilgilere göre, Türkiye'de doğal olarak yetişen 27 kuşburnu türünün 17'sine ev sahipliği yapan Gümüşhane'de sonbahar mevsimiyle birlikte kuşburnu hasadı ve hazırlıkları hız kazandı. Kentte eylül ve ekim aylarında olgunlaşan, halk arasında dikenli gül olarak da bilinen meyve, yüksek C vitamini içeriğiyle dikkat çekiyor.

Tekke Beldesi'nde yaşayan vatandaşlar, dikenli dallar arasından tek tek topladıkları kuşburnuları evlerinde zahmetli bir süreçten geçiriyor. Toplanan meyveler önce saplarından arındırılıp yıkanıyor, ardından kazanlarda kaynatılarak mikser yardımıyla eziliyor. Çekirdek ve kılçıklarından arındırılmak üzere kevgir ile ince elekten geçirilen karışım, pürüzsüz bir kıvam almasının ardından odun ateşinde pişirilerek marmelata dönüştürülüyor.

Zorlu Toplama Süreci

Meyvenin dikenli yapısı nedeniyle toplama aşamasının oldukça meşakkatli olduğunu belirten Seval Toprak, marmelat ve çay tüketimi için bu zahmete katlandıklarını ifade etti. Sabah saatlerinde başlayan mesainin akşam saatlerine kadar sürdüğünü belirten Melike Toprak ise hazırlık sürecinin günün yarısını aldığını ve ürünün tamamen pürüzsüz bir sıvı haline getirilmesi için titizlikle elekten geçirildiğini kaydetti.

Geleneksel yöntemlerle üretilen kuşburnu marmelatı, kentin kışlık hazırlıklarında önemli bir yer tutarken reçel, çay ve meyve suyu gibi alternatifleriyle Gümüşhane ekonomisine ve kültürüne katkı sağlıyor.

Uzman Görüşü / Editör Yorumu

Kuşburnu bitkisi (Rosa canina), Rosaceae familyasına ait olup yüksek oranda C vitamini, antioksidanlar ve organik asitler içermesi nedeniyle geleneksel tıp ve gıda sanayisinde yaygın olarak değerlendirilmektedir. Türkiye'nin dağlık ve kırsal kesimlerinde kendiliğinden yetişen türler, kırsal kesimde yaşayan haneler için önemli bir ekonomik ve gıda güvenliği kaynağı oluşturmaktadır.