İhlas Haber Ajansı (İHA) kaynaklarından alınan bilgilere göre, Gürcistan’da nükleer maddelerin yasa dışı ticaretine yönelik yürütülen çalışmalar kapsamında önemli bir operasyon gerçekleştirildi. Gürcistan Ulusal Güvenlik Servisi, yabancı bir vatandaşa 700 bin dolar karşılığında uranyum-238 satma hazırlığında olduğu belirlenen bir şüphelinin yakalanarak gözaltına alındığını açıkladı. Yapılan resmi açıklamada, zanlının kullanımındaki araçta gerçekleştirilen aramalarda radyasyon tespit edildiği vurgulandı.
Operasyon Anı ve Detaylar
Ulusal Güvenlik Servisi tarafından paylaşılan operasyon görüntülerinde, güvenlik güçlerinin beyaz renkli bir otomobildeki şüpheliyi etkisiz hale getirerek kelepçelediği anlar yer aldı. Araç bagajında bulunan iki küçük kabın ise el tipi radyasyon dedektörleriyle kontrol edildiği, kaplardan birinin içerisinde açık renkli toz maddelerin bulunduğu tespit edildi.
Önceki Operasyonlar
Ülkede nükleer madde kaçakçılığıyla mücadele kapsamında benzer operasyonlar daha önce de düzenlenmişti. Gürcistan makamları, şubat ayında da yaklaşık 3 milyon dolar değerindeki uranyum ile nükleer silahlarda kullanılan radyoaktif izotopları temin etmeye çalışan iki kişiyi gözaltına almıştı.
Uzman Görüşü / Editör Yorumu
Nükleer maddelerin yasa dışı ticareti, uluslararası güvenlik açısından en kritik tehditler arasında yer almaktadır. Uranyum gibi radyoaktif elementlerin sivil denetim dışına çıkması, nükleer silahların yayılması riski nedeniyle dünya genelinde güvenlik birimleri tarafından sıkı bir şekilde takip edilmektedir.
Henüz yorum yok. İlk yorumu siz yazın.
Kanunlara aykırı, konuyla ilgisi olmayan, küfür içeren yorumlar onaylanmamaktadır. IP adresiniz kaydedilmektedir.