İhlas Haber Ajansı (İHA) Hakkâri muhabirlerinin sahadan aktardığı bilgilere göre, Hakkâri Üniversitesince Zap Vadisi'nde yürütülen bilimsel araştırmada bin 350 rakımlı Kırıkdağ köyünde yer fıstığı yetiştiriciliği denendi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Araştırma Merkezi bünyesinde gerçekleştirilen çalışmada, farklı yer fıstığı çeşitlerinin bölgenin iklim ve toprak koşullarına uyumu incelendi.
Doç. Dr. Mehmet Macit Ertuş öncülüğünde yürütülen projede, Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Merkezi'nden temin edilen tohumlar 20 Mayıs ve 2 Haziran 2026 tarihlerinde iki ayrı dönemde ekildi. Elde edilen ilk veriler, ürünün bölgede alternatif bir tarım potansiyeli taşıdığını gösterdi.
Araştırmanın Detayları ve Teşekkür
Çalışmanın kesin sonuçlarının bilimsel yayın sürecinin tamamlanmasının ardından kamuoyuyla paylaşılacağı bildirildi. Projeyi yürüten Doç. Dr. Mehmet Macit Ertuş çalışmayı babası Mesut Ertuş'a ithaf ederken, tarla sahibi Hamdi Dilbilen'e ve öğrencilere katkılarından dolayı teşekkür etti.
Uzman Görüşü / Editöryel Değerlendirme
Yer fıstığı üretimi genellikle Akdeniz ve Ege gibi ılıman iklim bölgelerinde yoğunlaşmaktadır. Yüksek rakımlı ve farklı iklim özelliklerine sahip Doğu Anadolu gibi bölgelerde deneme üretimi yapılması, tarımsal çeşitliliğin artırılması ve alternatif ürün geliştirilmesi açısından önem taşımaktadır.


Henüz yorum yok. İlk yorumu siz yazın.
Kanunlara aykırı, konuyla ilgisi olmayan, küfür içeren yorumlar onaylanmamaktadır. IP adresiniz kaydedilmektedir.