İhlas Haber Ajansı (İHA) Hatay muhabirlerinin sahadan aktardığı bilgilere göre, Hatay’ın Defne ilçesinde TÜBİTAK 4007 Bilim Şenlikleri Destekleme Programı kapsamında Köklerden Göklere Defne Bilim Şenliği hayata geçirildi. Turunçlu Gençlik Merkezi’nde gerçekleşen organizasyonda 30 farklı atölye çalışması, bilimsel söyleşiler ve gece gökyüzü gözlemi gibi etkinliklere yer verildi.

Şenliğin açılış törenine Hatay Valisi Mustafa Masatlı katıldı. Törende yaptığı konuşmada Hatay’ın köklü bilim, kültür, sanat ve inanç mirasına dikkat çeken Masatlı, çocukların ve gençlerin merak eden, araştıran, üreten bireyler olarak yetişmesinin önemini dile getirdi.

Eğitim Yatırımları ve Okul Çalışmaları

Türkiye’nin savunma sanayisi, uzay teknolojileri ve yapay zeka alanlarında önemli mesafeler kat ettiğini belirten Vali Masatlı, gençlerin teknolojiyi yalnızca tüketen değil, tasarlayan ve üreten konumda olmasının hedeflendiğini kaydetti. Öte yandan 6 Şubat depremlerinde 210 okulun yıkıldığını hatırlatan Masatlı, yeniden inşa süreci kapsamında bugüne kadar 257 okulun eğitime açıldığını, 5 bilim ve sanat merkezi ile 4 öğretmenevinin faaliyete geçtiğini, 44 okulun yapımının ise sürdüğünü açıkladı.

Açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından şenlik alanındaki atölyeleri tek tek gezen Masatlı, öğrencilerle bir araya gelerek hazırladıkları projeleri inceledi. Üç gün süren etkinlikler boyunca çocukların ve gençlerin bilimle buluşması, özellikle uzay ve astronomi alanlarında farkındalık kazanması amaçlanıyor.

Uzman Görüşü / Editöryel Değerlendirme

TÜBİTAK 4007 Bilim Şenlikleri Destekleme Programı, bilim kültürünün ve iletişiminin toplumun dezavantajlı kesimleri dahil geniş kitlelere yayılmasını, bilim ile toplum arasındaki etkileşimin artırılmasını amaçlayan ulusal nitelikli yaygın eğitim faaliyetleri arasında yer almaktadır.