İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirlerinin edindiği son dakika bilgilerine göre, Irak Meclisi’nde gerçekleştirilen oylama neticesinde kabinedeki boş koltuklar dolduruldu. Hükümetin kurulmasının üzerinden 5 ay geçmesinin ardından Başbakan Ali Zeydi’nin önerdiği yeni isimler meclis onayından geçti.
Mecliste Güven Oylaması Yapıldı
Irak Meclis Başkanı Heybet Halbusi idaresinde ve 261 milletvekilinin katılımıyla toplanan mecliste, Göç Bakanlığı haricindeki boş bakanlıklar ve yardımcılar için oylama gerçekleştirildi. Gerçekleşen oturum sonucunda Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı ve Kerkük Valisi Muhammed Seman Ağa, yeni kabinede Devlet Bakanı unvanıyla yer aldı.
Oturumda ayrıca üç başbakan yardımcılığı ile İçişleri, Savunma, Planlama ve Kültür gibi kritik bakanlıkların yanı sıra dijital ekonomi ve turizm gibi alanlara da atamalar yapıldı. Başbakan Ali Zeydi, kabinenin tamamlanmasının yönetim kapasitesini artıracağını vurguladı.
Hükümet Çalışmalarını Hızlandıracak
Başbakan Zeydi, yaptığı yazılı değerlendirmede bakanlar kurulunun tamamlanmasıyla birlikte ülkenin öncelikli meselelerine odaklanacaklarını ifade etti. Bölgesel gelişmelerin yarattığı ekonomik ve güvenlik sorunlarına dikkat çeken Zeydi, yolsuzlukla mücadele ve koalisyon güçlerinin varlığının sona erdirilmesi süreçlerine değindi.
Uzman Görüşü / Editör Yorumu
Irak siyasi sisteminde hükümet kabinelerinin kurulması ve meclis onay süreçleri, ülkedeki etnik ve mezhepsel dengelerin gözetilmesi açısından büyük bir önem taşımaktadır. Türkmenlerin kabinede temsil edilmesi, bölgesel istikrar ve ulusal mutabakat açısından kritik bir unsur olarak değerlendirilmektedir.
Henüz yorum yok. İlk yorumu siz yazın.
Kanunlara aykırı, konuyla ilgisi olmayan, küfür içeren yorumlar onaylanmamaktadır. IP adresiniz kaydedilmektedir.