İhlas Haber Ajansı (İHA) İzmir muhabirlerinin sahadan aktardığı bilgilere göre, İzmir'de 55 kişiyi toplam 155 milyon lira zarara uğrattığı tespit edilen Azim Çelik İnşaat'a yönelik yürütülen nitelikli dolandırıcılık soruşturmasında yeni gelişmeler yaşandı. Yurt dışına kaçan iki şirket yöneticisi, Türkiye'ye giriş yaptıkları sırada güvenlik güçleri tarafından yakalandı ve soruşturmadaki toplam gözaltı sayısı dörde yükseldi.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekiplerince sürdürülen soruşturmada, firmanın faaliyetleri titizlikle incelendi. Yapılan tespitlerde şirketin 55 vatandaşı mağdur ettiği ve toplam 155 milyon TL haksız kazanç sağladığı belirlendi. Soruşturma dosyasında, şirket yetkililerinin on dört mağdura aynı taşınmazı birden fazla kez sattığı, bazı mağdurlara taahhüt edilen konutların zamanında teslim edilmediği ve teslim edilen gayrimenkullerin üzerindeki ipoteklerin kaldırılmadığı bilgileri yer aldı.

Havalimanında Düzenlenen Operasyonla Yakalandılar

Yürütülen fiziki ve teknik takip sonucunda, şirket yetkilileri M.K.A. ve B.A.'nın 10 Temmuz tarihinde Çeşme Hudut Kapısı üzerinden yurt dışına kaçtıkları tespit edildi. Şüpheliler, bugün İzmir Adnan Menderes Havalimanı üzerinden Türkiye'ye giriş yaptıkları esnada polis ekipleri tarafından gözaltına alındı. Operasyonun devam eden kısmında ise şirket bünyesinde satış danışmanı olarak görev yapan U.K. ve G.K. isimli şahıslar da yakalanarak emniyete sevk edildi. Toplam yirmi şüphelinin yer aldığı soruşturma dosyası kapsamında gözaltı sayısı dörde ulaşırken, yedi kişi hakkındaki adli işlemlerin devam ettiği bildirildi.

Uzman Görüşü / Editör Yorumu

Türk Ceza Kanunu kapsamında nitelikli dolandırıcılık suçları, birden fazla kişiyi aldatarak haksız menfaat temin edilmesi durumunda ağır hapis cezaları ve adli para cezaları ile yargılanmaktadır. Gayrimenkul ve inşaat projelerinde yaşanan bu tür mağduriyetler, tüketicilerin sözleşme süreçlerinde hukuki destek almasının önemini bir kez daha ortaya koymaktadır.