İhlas Haber Ajansı (İHA) finans servisinin derlediği verilere göre, Kazakistan Ulusal Petrol ve Doğalgaz Şirketi (Kazmunaygaz) Yönetim Kurulu Başkanı Ashat Hasenov, ülkenin teyit edilmiş petrol rezervine ilişkin açıklamalarda bulundu. Ön hesaplamalara göre ülkenin kanıtlanmış petrol rezervinin yaklaşık 785 milyon ton olduğunu belirten Hasenov, mevcut üretim seviyesinde bu miktarın yaklaşık 45 yıl yeteceğini ifade etti.

Hasenov, rezervlerin 45 yıl sonra tamamen tükeneceği anlamına gelmediğini, kaynak tabanının sürekli yenilendiğini vurguladı. Jeolojik keşif çalışmalarının aralıksız sürdüğünü ve yeni tespit edilen rezervlerin devlet kayıtlarına alındığını kaydetti.

Üretim Hedefleri ve Sevkiyat Gelişmeleri

Öte yandan Kazakistan Enerji Bakanı Yerlan Akkenjenov, hükümet binasında düzenlenen basın toplantısında ülkedeki petrol üretimine dair bilgiler paylaştı. Üretimin plana uygun şekilde devam ettiğini aktaran Akkenjenov, bu yıl için üretim hedefinin 96 milyon ton olduğunu, gelecek yıl ise bu rakamın yaklaşık 99 milyon ton seviyesine ulaşmasını beklediklerini kaydetti.

Akkenjenov ayrıca, mayıs ayında insansız hava araçları saldırıları nedeniyle durdurulan Rusya’nın Drujba Petrol Boru Hattı üzerinden petrol sevkiyatının yeniden başlatılması için Rusya tarafına talepte bulunduklarını belirtti.

Uzman Görüşü / Editöryel Değerlendirme

Orta Asya'nın en büyük ekonomilerinden biri olan Kazakistan, zengin enerji kaynakları ve stratejik boru hatlarıyla küresel enerji arz güvenliğinde kritik bir rol oynamaktadır. Ülkenin hidrokarbon rezervlerinin sürdürülebilirliği, hem bölgesel ticaret dengeleri hem de uluslararası piyasalardaki arz potansiyeli açısından yakından takip edilmektedir.