İhlas Haber Ajansı (İHA) tarafından geçilen habere göre, Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te bulunan Turdakun Usubaliyev meydanında Çüy bölgesinin kuruluşunun 100. yıl dönümü dolayısıyla çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi. Kutlamalar kapsamında hazırlanan 120 metre uzunluğundaki at sucuğu alandaki masalara yerleştirildi ve sabitleyen iplerin çıkarılmasıyla vatandaşlara ikram edildi.

Rekor Denemesi ve Hazırlık Süreci

Projenin sahiplerinden Elnura Kuluyeva, dünyadaki en uzun at sucuğunun 2008 yılında Kazakistanlılar tarafından Çin'de 100 metre olarak yapıldığını hatırlattı. Kuluyeva, 2018 yılında Kırgızistan'da 1 tonluk beş parmak yemeği ile birlikte 117 metrelik sucuk hazırlandığını ancak resmi kayıtlara geçmediğini belirterek, bu yıl 120 metrelik sucuk fikrini bölge yönetimine sunduklarını ve yerel bir şirketin desteğiyle bir ayda hazırlandıklarını kaydetti.

Ustalardan Malzeme ve Üretim Detayları

At sucuğunu hazırlayan ustalardan Ruslan Almatov, yapım aşamasının bir hafta sürdüğünü ifade etti. Almatov, üretim sürecinde 500 kilodan fazla at eti ve 200 kilo bağırsak kullanıldığını, toplamda 400 kilodan fazla at sucuğu elde edildiğini vurguladı.

Uzman Görüşü / Editör Yorumu

At eti ve at yağından üretilen geleneksel sucuk, Orta Asya göçebe kültüründe soğuk iklim koşullarına karşı beslenmede önemli bir yer tutmaktadır. Bölgesel kutlamalarda bu tür devasa geleneksel gıdaların hazırlanması, yerel kültürel mirasın yaşatılması ve turizm açısından dikkat çekici bir kültürel etkinlik olarak öne çıkmaktadır.