GELENEKSEL BAĞBOZUMU COŞKUSU

Tarım şehri Konya’da bağları ile meşhur Meram’da geleneksel bağbozumu ve pekmez kaynatma heyecanı yaşandı. Meram bağlarından toplanan nazlı, dimrit, aladiriz üzümlerinden elde edilen şıralar dev kazanlarda odun ateşinde kaynadı. Bağbozumu etkinliğine gelen vatandaşlara pekmez, bulgur ve mısır ikram edildi. Konya’nın kadim ilçesi Meram’da bir gelenek yeniden yaşatılırken misafirler ayrıca şehir kültürünün bir parçası olan Barana ile de eğlenceli bir gün geçirdi.

BAĞLARDA HASAT ZAMANI

Meram Belediyesi’nin Geleneksel Bağbozumu ve Pekmez Kaynatma Festivali, Meram Bağı’nda gerçekleştirildi. Etkinlikte üzüm hasadı yapıldı, pekmez kazanları kaynatıldı, bulgur pişirildi. Konya’nın bağ kültürünü yaşatmak amacıyla oluşturulan Meram Bağı, beşinci kez bağbozumu heyecanına ev sahipliği yaptı. Vatandaşlar bağdaki üzümleri toplarken, kazanların başında pekmez köpürtüldü. Konya Valisi İbrahim Akın ve Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, kazanların başına geçerek pekmez köpürttü ve misafirlere bulgur ikramı yaptı.

YAŞAM KÜLTÜRÜ GELECEĞE TAŞINIYOR

Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, Meram’ın yalnızca yeşili ve bağlarıyla değil, kendine özgü yaşam kültürüyle de önemli bir mirasa sahip olduğunu belirterek, bu mirası gelecek kuşaklara aktarmayı amaçladıklarını söyledi. Kavuş, "Amacımız, şehir hayatının içinde giderek unutulan Meram’ın yaşam kültürünü hem Konyalılara hatırlatmak hem de şehrimizi ziyaret eden misafirlerimize tanıtmak" dedi.

NOSTALJİK BİR YAŞAM ALANI

Meram Bağı hakkında da bilgi veren Başkan Kavuş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Meram, bağlarıyla ve yeşiliyle marka bir ilçe. Burası 18 bin metrekarelik bir alan. İçinde taş evimiz ve binden fazla üzüm asmamız, 200’ün üzerinde meyve ağacımız var. Her yönüyle nostaljik bir alan. Meram Bağı, ruhu ve görüntüsüyle gurur duyduğumuz yatırımlardan biri oldu." Konya Baranası’nın da sahne aldığı etkinlik, pekmez ve bulgur ikramlarının ardından sona erdi.