İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirlerinin edindiği son dakika bilgilerine göre Mısır Dışişleri Bakanlığı, Kolombiya’nın İsrail Büyükelçiliği’ni işgal altındaki Kudüs’e taşıyarak yeniden açmasını protesto etmek amacıyla Kolombiya’nın Kahire maslahatgüzarını bakanlığa çağırdı. Kahire yönetimi, Bogota'nın attığı bu adıma karşı diplomatik düzeyde rahatsızlığını iletti.

Uluslararası Hukuk Vurgusu

Mısır tarafı, Kolombiya’nın Kudüs’te büyükelçilik açma kararını kınayarak bu hamlenin uluslararası hukuku ve meşruiyet kararlarını açıkça ihlal ettiğini bildirdi. Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, söz konusu kararın bölgedeki adil ve kapsamlı barış çabalarını baltaladığına dikkat çekildi. Kudüs’ün yasal statüsünü değiştirmeyi hedefleyen tek taraflı girişimlerin hiçbir hukuki sonuç doğurmayacağı vurgulandı.

Bölgesel Tepkiler ve Geçmiş Süreç

Kolombiya’nın Kudüs adımı Mısır'ın yanı sıra Türkiye, Filistin ve Suudi Arabistan dahil birçok İslam ülkesi tarafından kınanmıştı. İslam İşbirliği Teşkilatı da kararın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarının ihlali olduğunu belirtmişti. Öte yandan Kolombiya, 2024 yılında dönemin başkanı Gustavo Petro döneminde ilişkileri kesmiş, yeni dönemde ise diplomatik ilişkilerin yeniden tesis edilmesiyle birlikte geçtiğimiz çarşamba günü büyükelçilik açılışı gerçekleştirilmişti.

Uzman Görüşü / Editöryel Değerlendirme

Uluslararası ilişkilerde büyükelçiliklerin statüsü ve konumu, devletlerin dış politika yönelimlerinin en somut göstergeleri arasında yer almaktadır. Kudüs’ün statüsü meselesi, Orta Doğu barış süreçlerinde hassas bir denge unsuru olmaya devam etmekte olup BM kararları doğrultusunda uluslararası toplumun genel kabulü bu kentin statüsünün müzakerelerle belirlenmesi yönündedir.