İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirlerinin edindiği son dakika bilgilerine göre, son dönemde okullarda yaşanan şiddet olaylarının ardından uzmanlardan kritik uyarılar geldi. Atlas Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölümü Araştırma Görevlisi Uzman Psikolog Çağatay Demirel, artan olayların yayılma riski ve önleyici adımlar hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Kopya Şiddet ve Sosyal Bulaşma Riski

Manisa, Başakşehir ve Esenyurt’ta okullarda meydana gelen şiddet olaylarının toplumu derinden sarstığını belirten Uzm. Psk. Çağatay Demirel, bu durumun birbirinden bağımsız öfke patlamaları olarak görülmemesi gerektiğini vurguladı. Ağır bir şiddet olayının ardından benzer vakaların görülme riskinin arttığını ifade eden Demirel, sosyal bulaşmayı bir davranışın insandan insana geçmesi olarak tanımladı. Uzun süredir dışlanan gençlerin, failin gördüğü ilgiyi görünür olmanın bir yolu olarak görebileceğini belirten Demirel, kanlı görüntülere tekrar tekrar maruz kalmanın acıya karşı duyarsızlaştırdığını ve kopya şiddet riskini tetiklediğini kaydetti.

Medya, Okul ve Aile İş Birliği Şart

Şiddetin tek bir nedenin sonucu olmadığını dile getiren Demirel, medyanın kullandığı dilin kritik önem taşıdığına dikkati çekti. Haberlerin odağının fail değil, olayın ciddiyeti, mağdurlara verilen destek ve hukuki süreç olması gerektiğini belirten Demirel, şiddet anına ait görüntülerin paylaşılmamasını istedi. Okullardaki rehberlik servislerinin vakit kaybetmeden devreye girmesi gerektiğini söyleyen Demirel, ailelerin de çocuklarının davranışlarındaki değişiklikleri yakından gözlemlemesi ve destek mekanizmalarını güçlendirmesi gerektiğini ifade etti.

Uzman Görüşü / Editör Yorumu

Sosyal bulaşma teorisi, bireylerin çevrelerindeki kişilerin davranışlarını model alarak benzer eylemlerde bulunma eğilimini inceleyen psikolojik bir yaklaşımdır. Medyada yer alan şiddet içerikli ve sansasyonel haberlerin, özellikle kırılgan gruplar üzerindeki taklit etkisini artırabildiği akademik çalışmalarla da ortaya konulmaktadır.