İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirlerinin edindiği son dakika bilgilerine göre, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nde (GKRY) yayımlanan Politis gazetesinde Türkiye’nin bölgesel gücüne dikkat çekilen dikkat çekiçi değerlendirmelere yer verildi.

Politis gazetesinde yayımlanan Yarım Asırlık Gerileme başlıklı köşe yazısında Panayiotis K. Mavros, Türkiye’nin askeri kapasitesini konu alan bir araştırmadan etkilendiğini belirterek, Rum yönetiminin silahlanma politikasını eleştirdi. Mavros, Kıbrıs’ın askerileştirilmesinin yeni bir Dağlık Karabağ senaryosuna yol açabileceği uyarısında bulundu.

Ekonomik Gerçeklikler ve Siyasi Denge

Türkiye’nin ekonomik büyüklüğüne ve uluslararası ilişkilerine dikkat çeken Mavros, 80 milyonluk Türkiye’ye hiçbir çözüm dayatılamaz değerlendirmesinde bulundu. Avrupa ülkelerinin Türkiye’nin büyük pazarından pay almak istediğini belirten yazar, bu ekonomik gerçekliğin Kıbrıs meselesinde göz ardı edilemeyeceğini savundu.

KKTC'nin Konumu ve Bölgesel Gelişmeler

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) Türk Devletleri Teşkilatı’ndaki gözlemci statüsünü de değerlendiren yazar, bu gelişmenin KKTC’nin uluslararası tanınmasına yönelik sürecin habercisi olduğunu ileri sürdü. Rum yönetiminin Türkiye ile Türk devletleri arasındaki ilişkilerin önemini yeterince değerlendiremediğini savundu.

Silahlanma Politikasına Eleştiri

GKRY lideri Nikos Hristodulidis’in politikalarını eleştiren Mavros, Türkiye’nin askeri kapasitesi karşısında bu yaklaşımın ciddi riskler taşıdığını öne sürdü. Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetlerine de değinerek, Rum tarafının buna karşı etkili bir politika geliştiremediğini ifade etti.

Uzman Görüşü / Editöryel Değerlendirme

Kıbrıs meselesi, Doğu Akdeniz’deki jeopolitik dengeler ve uluslararası aktörlerin stratejik hamleleri ekseninde şekillenmektedir. Bölgedeki askeri ve ekonomik kapasite dengeleri, tarafların izlediği diplomatik stratejiler üzerinde belirleyici bir rol oynamaya devam etmektedir.