İhlas Haber Ajansı (İHA) Aydın muhabirlerinin sahadan aktardığı bilgilere göre, Aydın'ın Söke ilçesinde Büyük Menderes Nehri'nin Ege Denizi'ne döküldüğü noktada inşa edilen regülatör projesi ile tarım arazilerinin tuzlanma riskine karşı korunması amaçlanıyor. 440 milyon TL yatırım bedeliyle hayata geçirilen projede çalışmalar hızla devam ediyor.
Tuzlu Su Girişi Engellenecek
Söke Ovası'ndaki tarımsal üretimi tehdit eden tuzlu suyun, özellikle sulama sezonunda iç kesimlere ilerlemesinin önüne geçilmesi hedefleniyor. Yatırım sayesinde toprak kalitesinin korunması ve tarımsal verimliliğin artırılması bekleniyor.
Yılan Balığı Göç Yolu Güvenceye Alınıyor
Projenin çevresel ayağında ise Bafa Gölü ile Ege Denizi arasındaki ekolojik bağlantı korunuyor. Meksika'daki Sargasso Körfezi'nden yola çıkarak binlerce kilometre yol kat eden yılan balıklarının göçünü sürdürebilmesi için özel bir geçit inşa ediliyor.
Uzman Görüşü / Editöryel Değerlendirme
Büyük Menderes Havzası'ndaki tarımsal sulama altyapısı ve deltaların ekolojik dengesi, kıyı tarımının sürdürülebilirliği açısından stratejik önem taşımaktadır. Su kaynaklarının yönetimi ve tuzlanma kontrolü, havzadaki ürün deseninin korunmasında kritik rol oynar.


Henüz yorum yok. İlk yorumu siz yazın.
Kanunlara aykırı, konuyla ilgisi olmayan, küfür içeren yorumlar onaylanmamaktadır. IP adresiniz kaydedilmektedir.