İhlas Haber Ajansı (İHA) Tokat muhabirlerinin sahadan aktardığı bilgilere göre, Niksar ilçesinde beyaz altın olarak anılan coğrafi işaretli cevizde hasat mesaisi başladı. Geçtiğimiz yıl don olayları sebebiyle zarar gören üreticiler, bu sezon yüksek rekolte beklentisi içinde bulunuyor.

Hasat ve Üretim Süreci

Tarım alanlarında traktörlere takılan özel mekanik sistemlerle ağaçlar titreşim verilerek silkeleniyor. Topraktan toplanan mahsul, makineler aracılığıyla yeşil kabuklarından arındırılıyor. Açık alanlarda kurutma işlemine tabi tutulan ürünler, ayıklanarak piyasaya sunuluyor. Bölgede bu yıl yaklaşık 2 bin ton rekolte öngörülüyor.

Üreticiden Değerlendirmeler

Niksar bölgesinde faaliyet gösteren üretici Halis Yılmaz, bu dönemin verimli geçtiğini belirtti. Yılmaz, ürünlerin Antalya, Muğla, İstanbul, Ankara, İzmir, Kayseri, Samsun, Trabzon, Gaziantep ve Kırşehir dahil olmak üzere ülkenin pek çok noktasına sevk edildiğini aktardı. Satış fiyatlarının ise 200 ila 250 lira aralığında seyretmesinin beklediğini ifade etti.

Uzman Görüşü / Editör Yorumu

Ceviz üretimi, coğrafi işaret tescilli tarım ürünlerinin yerel ekonomilere ve kırsal kalkınmaya sunduğu katma değer açısından önem taşımaktadır. Tarımsal üretimde iklim şartlarının rolü büyük olup, don gibi risklere karşı erken uyarı sistemleri ve modern tarım teknikleri verimliliği korumada kritik rol oynamaktadır.