İhlas Haber Ajansı (İHA) Tokat muhabirlerinin sahadan aktardığı bilgilere göre, Tokat’ın Pazar ilçesinde bulunan ve 1884 yılında Beyoğlu Mehmet Ağa tarafından dikilen tarihi çınar ağacı, 142 yıllık geçmişiyle ilçe merkezinde varlığını sürdürüyor. Sivas Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun kararıyla 2010 yılında koruma altına alınarak anıt ağaç olarak tescillenen çınar, yöre halkı arasında 'kavlağan ağacı' adıyla biliniyor.
Yolun Ortasında Yer Alan Tarihi Simgeler
İlçe merkezinde yolun ortasında konumlanan bu ağaç, vatandaşların günlük yaşamda adres tariflerinde sıklıkla başvurduğu önemli bir noktadır. Bölgeyi ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin de büyük ilgisini çeken ağacın, geçmiş dönemlerde idamlar amacıyla kullanıldığına dair halk arasında çeşitli rivayetler dolaşmaktadır.
Doğa Fotoğrafçısının Açıklamaları
Bölgede doğa fotoğrafçılığı yapan Mehmet Emin Coruş, ağacın ilçe için taşıdığı değere dikkat çekerek, 'Şu anda Tokat’ın Pazar ilçesindeyiz. Arkamda görmüş olduğunuz ağaç, ben kendimi bildim bileli buradadır. Tahminen 150 yıllık olduğunu söylüyorlar. Büyüklerimizden duyduğumuz kadarıyla önceden burası mahkeme önü ve hapishane olarak da kullanılıyormuş. Yine büyüklerimden duyduğumuz kadarıyla bu ağaç darağacı olarak geçiyormuş. 2010 yılında da ağacımız anıt ağaç olarak tescillendi. Pazar ilçemizin simgesi oldu' ifadelerini kullandı.
Uzman Görüşü / Editöryel Değerlendirme
Anıt ağaçlar, Türkiye'de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bağlı birimleri ve Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalarla kayıt altına alınmaktadır. Bu tür tescilli ağaçlar, yerel ekosistemin korunması ve kültürel mirasın gelecek nesillere aktarılması açısından büyük önem taşımaktadır.



Henüz yorum yok. İlk yorumu siz yazın.
Kanunlara aykırı, konuyla ilgisi olmayan, küfür içeren yorumlar onaylanmamaktadır. IP adresiniz kaydedilmektedir.