İhlas Haber Ajansı (İHA) Tokat muhabirlerinin sahadan aktardığı bilgilere göre, Tokat'ta çocukların eğitim yolculuğuna ilk adımı atmasını simgeleyen tarihi Amin Alayı geleneği yeniden canlandırıldı. Bu yıl ikincisi gerçekleştirilen etkinlik kapsamında minik öğrenciler dualar eşliğinde bir araya geldi.

Mehteran Eşliğinde Tarihi Yürüyüş

Yağıbasan Medresesi önünden hareket eden 4-6 yaş grubundaki öğrenciler ile aileleri, protokol üyelerinin de katılımıyla mehter takımı eşliğinde tarihi Sulusokak boyunca yürüdü. Alipaşa Camii'nde son bulan yürüyüşün ardından katılımcılar hep birlikte dua etti. Programa Tokat Valisi Abdullah Köklü, Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, il müftüsü ve il millî eğitim müdürü eşlik etti.

Vali Köklü'den Gelecek Vurgusu

Bed-i besmele olarak da bilinen uygulamanın Selçuklu ve Osmanlı dönemlerindeki köklerine değinen Tokat Valisi Abdullah Köklü, çocukların eğitim hayatına başlangıcına dikkat çektiklerini ifade etti. Vali Köklü, miniklerin gelecekte ülkeye önemli hizmetlerde bulunacağını belirterek organizasyonun gelecek yıllarda daha geniş katılımla yapılmasını temenni etti. Etkinlik sonunda çocuklara çeşitli ikramlar sunuldu.

Uzman Görüşü / Editör Yorumu

Osmanlı döneminde saray ve medrese eğitimine adım atan şehzadeler ile halkın çocukları için düzenlenen Amin Alayı törenleri, eğitime verilen önemi ve toplumsal dayanışmayı simgeleyen köklü gelenekler arasında yer almaktadır. Günümüzde bu tür kültürel etkinlikler, tarihi mirasın yeni nesillere aktarılmasında önemli bir köprü görevi üstlenmektedir.