İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirlerinin edindiği son dakika bilgilerine göre, Topkapı Sarayı’nın birinci avlusundaki Darphane-i Âmire, gerçekleştirilen kapsamlı restorasyon çalışmalarının ardından 17 tarihî yapıda oluşturulan 5 ihtisas müzesiyle birlikte yeniden işlevlendirilerek bir kültür adasına dönüştürüldü.

Osmanlı Devleti’nin tarihî para basım merkezinde, bin 500 yıllık silah seçkisinden 7 asırlık porselen koleksiyonuna, hüsn-i hattan harita ve endüstri araçlarına kadar toplam 10 bin 300 eser sanatseverler ve ziyaretçilerle buluşacak. Milli Saraylar Başkanlığı tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda uzun yıllar bakımsız kalan ve bazı yapıları zarar gören yerleşke, özgün mimarisi korunarak ayağa kaldırıldı.

Beş Farklı Müze Aynı Yerleşkede Buluşuyor

Tarihî yapılar; Millî Saraylar Porselen, Hüsn-i Hat, Esliha-i Hümayun, Darphane ve Endüstri Araçları ile Harita müzelerine ev sahipliği yapıyor. Yaklaşık 5 bin porselen, 2 bin hat eseri, 2 bin 500 silah, 500 endüstri objesi ve 110 haritadan oluşan seçki, saray koleksiyonlarının sanat, bilim ve askerî tarih bakımından taşıdığı zenginliği yansıtıyor.

Porselen Müzesi 19 sergi salonundan oluşurken, 13. yüzyıldan 20. yüzyıla uzanan Çin, Japonya ve Avrupa porselenleri ilk kez bu kadar kapsamlı bir şekilde sergileniyor. Açılış töreninin pazar günü Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından gerçekleştirileceği ve yerli ile yabancı ziyaretçilerin normal Topkapı Sarayı biletiyle müzeleri gezebileceği bildirildi.

Uzman Görüşü / Editöryel Değerlendirme

Darphane-i Âmire, Osmanlı İmparatorluğu'nun ekonomik ve idari yapılanmasında kritik bir rol oynamıştır. Sultan II. Mahmud döneminde genişletilen bu tarihî kompleks, 2019 yılında Milli Saraylar Başkanlığı'na devredilerek koruma altına alınmış ve uluslararası müzecilik standartlarına uygun sergileme alanlarına kavuşturulmuştur.