İhlas Haber Ajansı (İHA) Trabzon muhabirlerinin sahadan aktardığı bilgilere göre, TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanı ve AK Parti Trabzon Milletvekili Adil Karaismailoğlu, Trabzon’un 2026 yılının ilk dokuz ayında 1 milyon 402 bin 155 turisti ağırladığını duyurdu. Geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 14 artış yaşandığını belirten Karaismailoğlu, eylül ayında yabancı turist sayısının yüzde 30, yerli turist sayısının ise yüzde 19 arttığını ifade etti.

Eylül Ayında Rekor Ziyaretçi

Trabzon, Eylül 2026 döneminde 112 bin 137 yabancı turisti misafir etti. Geçen yılın aynı ayında 86 bin 430 olan yabancı ziyaretçi sayısı önemli bir oranda yükseldi. Yerli turist sayısı ise 66 bin 149 kişiden 78 bin 806 seviyesine çıktı. Bu verilerle birlikte eylül ayında toplam 190 bin 943 kişi şehri ziyaret etmiş oldu.

Ocak-Eylül 2025 aralığında 1 milyon 228 bin 509 olan toplam ziyaretçi sayısı, 2026 yılının aynı döneminde 173 bin 646 kişilik artışla 1 milyon 402 bin 155 rakamına ulaştı. Yılın ilk dokuz ayında kenti ziyaret edenlerin 735 bin 12'sini yabancı, 667 bin 143'ünü ise yerli turistler oluşturdu.

Ulaşım ve Ülke Dağılımı

Şehirden 14 farklı ülkeye gerçekleştirilen direkt uçuşların uluslararası hareketliliğe büyük katkı sunduğunu belirten Karaismailoğlu, ulaşım altyapısının önemine dikkat çekti. Yabancı turistlerin ülkelere göre dağılımında ise 400 bin 354 ziyaretçi ile Suudi Arabistan ilk sırada yer aldı. Bu ülkeyi Irak ve Ürdün takip ederken, Rusya, Özbekistan ve Kazakistan kaynaklı turist sayılarında da artışlar görüldü.

Uzman Görüşü / Editör Yorumu

Kültür ve turizm sektörü, yerel ekonomilerin döviz girdisi sağlamasında ve istihdamın artırılmasında stratejik bir rol oynamaktadır. Bölgesel ulaşım kolaylıkları ve çeşitlendirilen turizm pazar arayışları, illerin yıllık ziyaretçi dalgalanmalarını doğrudan etkileyen unsurlar arasında yer almaktadır.