İhlas Haber Ajansı (İHA) finans servisinin derlediği verilere göre Bursa Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nda değerlendirmelerde bulunan yerli traktör üreticisi firma Genel Müdür Vekili İrfan Özdemir, sektörün yıl sonu beklentilerini ve pazarın durumunu paylaştı. Yılın ilk 8 ayında yaklaşık yüzde 45 oranında bir daralma kaydedildiğini belirten Özdemir, yıl sonunda 22 bin ila 25 bin adetlik bir traktör pazarı öngördüklerini ifade etti.

Girdi Maliyetleri Ve Finansman Zorlukları Etkiledi

Bursa Fuar Merkezi’ndeki etkinlikte çiftçilerin yeni nesil traktör ve ekipmanları inceleme fırsatı bulduğunu aktaran Özdemir, verimli bir tarım sezonu geçirilmesine rağmen girdi maliyetlerindeki artışların üreticiyi zorladığını vurguladı. Özdemir, mazot başta olmak üzere girdi maliyetlerinin yüzde 40 ile 80 arasında arttığına, yüksek finansman maliyetleri ile krediye ulaşım zorluklarının sektörü olumsuz etkilediğine dikkati çekti.

Mekanizasyonun Gençleşmesi Şart

Türkiye’deki traktör parkının yarısından fazlasının 24 yaşın üzerinde olduğunu belirten Özdemir, 2050 yılına kadar küresel gıda talebinin yüzde 70’in üzerinde artmasının beklendiğini hatırlattı. Tarım arazilerinin azaldığına işaret eden Özdemir, artan talebi karşılamanın tek yolunun birim alandan alınan verimliliği artırmak olduğunu belirterek, modern teknolojiye sahip ekipman kullanımının ve mekanizasyonun gençleşmesinin önemini dile getirdi.

Uzman Görüşü / Editöryel Değerlendirme

Tarım sektöründe traktör parkının yaşlanması ve finansman maliyetleri, çiftçilerin yenileme yatırımlarını doğrudan etkileyen temel unsurlar arasında yer almaktadır. Küresel ölçekte artan gıda talebi ve iklim koşulları, modern tarım makinelerinin kullanımını stratejik bir zorunluluk haline getirmektedir.