İhlas Haber Ajansı (İHA) kaynaklarından alınan bilgilere göre, 2. Türk Mücadele Sporları ve Cenk Sanatları Kurultayı 18 Ekim 2026 Pazar günü Topkapı Kültür Parkı'ndaki Yörük Otağı'nda düzenlendi. Organizasyon Ayhan Kısrure tarafından gerçekleştirilirken, koordinatörlüğü Fikret Yiğit üstlendi. Etkinlik, Prof. Dr. İbrahim Öztek, Dr. Ali Demir, Prof. Dr. Kemal Tamer, Mustafa Karagöl ve Osman İslam'dan oluşan Aksakallılar heyeti yönetiminde yapıldı.
Türkiye'nin pek çok bölgesinden Sayokan, Alpagut, Sanguchi, Bagatur, Hankando, Türk Kali, Hun Boksu, Aslando ve Pervane do gibi çeşitli spor kuruluşları kurultayda yer aldı. Bu branşlardan yalnızca Sayokan resmi federasyon statüsüne sahip bulunurken, diğerleri federe olma sürecinde çalışmalar yürütüyor. Söz konusu spor dalları, teknik yapılanmaları ile kıyafet ve yarışma sistemlerinde Türk kültürünü yansıtıyor.
Kurultayda Alınan Kararlar ve Sunumlar
Toplantı kapsamında spor bilinci, olimpik spor felsefesi ve tarihteki Türk spor anlayışı üzerine sunumlar gerçekleştirildi. Güreş ile Wushu dahil olmak üzere çeşitli olimpik ve olimpik olmayan branşlar değerlendirildi. Katılımcı spor dalları kendi tekniklerini sporcuları aracılığıyla sergilerken, bu gösteriler Aksakallılar heyeti tarafından incelendi.
Toplantının ana hedefleri arasında bu branşların federasyonlaşması ve ortak bir teknik sistem oluşturulması yer aldı. Programın sonunda Aksakallılar heyetine Cevat Alp ile Uz. Dr. Ali Coşkun'un seçildiği duyuruldu ve katılımcılara şilt ile diploma takdim edildi.
Uzman Görüşü / Editöryel Değerlendirme
Geleneksel Türk sporlarının kurumsal bir yapıya kavuşması ve federasyonlaşma süreçleri, bu branşların ulusal ve uluslararası alanda tanınırlığını artırmaktadır. Aksakallılar heyeti gibi yapıların koordinesinde yürütülen çalışmalar, kültürel mirasın spor yoluyla gelecek nesillere aktarılmasında önemli bir işlev görmektedir.
Henüz yorum yok. İlk yorumu siz yazın.
Kanunlara aykırı, konuyla ilgisi olmayan, küfür içeren yorumlar onaylanmamaktadır. IP adresiniz kaydedilmektedir.