İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirlerinin edindiği son dakika bilgilerine göre, Türkiye ile Güney Kore Cumhuriyeti arasındaki diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 70'nci yıl dönümünün kutlanacağı 2027 yılı öncesinde iki ülke arasındaki kültürel ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla önemli bir adım atıldı. Yunus Emre Enstitüsü ile Güney Kore Müslüman Federasyonu arasında kültürel etkileşimi artırmak ve ortak çalışmalar yürütmek üzere iş birliği protokolü hayata geçirildi.

Seul Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen imza töreninde, protokole Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Selim Argun ile Güney Kore Müslüman Federasyonu Başkanı Dr. Dong Eok Hussein Kim imza attı. İmzalanan anlaşma ile Türk-İslam kültürünün ve sanatının Güney Kore’de daha geniş kitlelere tanıtılması hedefleniyor.

Kültürel Ve Akademik Projeler Geliştirilecek

Yapılan iş birliği kapsamında iki kurumun ortak kültürel ve sanatsal etkinlikler düzenlemesi, kültürlerarası etkileşimi artıracak projeler geliştirmesi planlanıyor. Protokolün önemli başlıkları arasında bilimsel ve akademik alanlardaki ortak çalışmalar da yer alıyor. Türk-İslam kültürünün Güney Kore kültürü üzerindeki etkilerinin araştırılması ve akademik yayın faaliyetlerinin desteklenmesi öngörülüyor.

İki ülke arasındaki tarihî dostluk bağlarını güçlendirmesi beklenen bu adım, kültürel diplomasi alanında sürdürülebilir bir iş birliği zemini oluşturmayı amaçlıyor.

Uzman Görüşü / Editöryel Değerlendirme

Yunus Emre Enstitüsü, Türkiye’nin kültürel diplomasi faaliyetlerini yürütmek amacıyla 2007 yılında kurulmuş kamu kurumudur. Dünyanın farklı ülkelerinde kurduğu kültür merkezleri aracılığıyla Türkçe eğitimi ve kültürel tanıtım çalışmaları gerçekleştirmektedir.