CARL SİSTEMİ TÜRKİYE'DE İLK KEZ ADÜ'DE
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Tıp Fakültesi’nde, ani kalp durması gibi kritik vakalarda kullanılmak üzere CARL (Controlled Automated Reperfusion of the Whole Body) sisteminin uygulanması planlanıyor. Sistem, Türkiye’de ilk kez ADÜ’de kullanılacak.
DOKU VE BEYİN HASARINI AZALTMAYI HEDEFLİYOR
Modern resüsitasyon uygulamalarında yeni bir yaklaşım olarak değerlendirilen CARL, özellikle uzun süre oksijensiz kalan hastaların yeniden hayata döndürülmesi sırasında oluşabilecek doku ve beyin hasarının azaltılmasını hedefliyor. Gelişmiş bir ECPR sistemi olan CARL, hastanın kan dolaşımını kontrol altında tutarak yeniden kanlandırma sürecinin daha kontrollü şekilde gerçekleştirilmesini sağlıyor.
KRİTİK PARAMETRELER KONTROL ALTINDA
Sistemle kanın sıcaklık, pH, kalsiyum ve ozmolarite gibi önemli parametreleri kontrol edilerek vücudun yeniden oksijenlendirilmesi sırasında oluşabilecek hasarın azaltılması amaçlanıyor. Özellikle zamanla yarışılan kardiyak arrest vakalarında kullanılabilecek sistemin, ileri resüsitasyon imkanlarının hastane dışındaki kritik vakalara taşınmasına da imkan sağlaması hedefleniyor.
BİRÇOK BİRİM ORTAK ÇALIŞACAK
ADÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yasemin Özkan, sistemin yalnızca yeni bir teknolojinin Türkiye’ye kazandırılması olmadığını belirterek, Acil Tıp, Kardiyoloji, Kalp ve Damar Cerrahisi ile İlk Yardım Eğitim ve Uygulama Merkezi’nin birlikte çalışacağı bir acil yaşam sistemi oluşturulmasının hedeflendiğini ifade etti. CARL projesinin hayata geçirilmesi sürecinde ADÜ İlk Yardım Eğitim ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Yunus Emre Özlüer ve ekibinin de çalışmalar yürüttüğü bildirildi.



Henüz yorum yok. İlk yorumu siz yazın.
Kanunlara aykırı, konuyla ilgisi olmayan, küfür içeren yorumlar onaylanmamaktadır. IP adresiniz kaydedilmektedir.