İhlas Haber Ajansı (İHA) Yozgat muhabirlerinin sahadan aktardığı bilgilere göre, kentte tarımsal üretimin geliştirilmesi ve üreticilerin modern imkânlara kavuşması amacıyla yürütülen projeler kapsamında 14 üreticiye sera desteği sağlandı. Konuyla ilgili bütçenin toplamda 5 milyon 77 bin 588 lira olduğu bildirildi.

Yozgat Valiliğinden yapılan açıklamaya göre, Konya Ovası Projesi (KOP) kapsamında yürütülen "KOP ile Seralar Gelişiyor" projesiyle Yozgat Merkez’de 9 üreticiye, 525 metrekare büyüklüğünde sera teslim edildi. Türkiye Dayanıklı Peyzaj Entegrasyonu Projesi (TULİP) kapsamında ise 5 üreticiye 105 metrekare büyüklüğünde sera desteği verildi. Örtü altı yetiştiriciliğinin geliştirilmesi ve tarımsal üretim imkânlarının artırılması hedefleniyor.

Farklı İlçelerde Kurulumlar Yapıldı

KOP ve TULİP destekleri kapsamında Yozgat Merkez Azizli, Sarımbey ve Büyükmahal köylerinin yanı sıra Sorgun, Saraykent, Çekerek ve Akdağmadeni ilçelerindeki farklı köy ve yerleşim yerlerinde de sera kurulumları gerçekleştirildi.

Desteklerden yararlanan üreticilerden biri de Yozgat’ın Büyükmahal köyünde yaşayan 88 yaşındaki Duran Deniz’in ailesi oldu. Oğullarının sera kurma isteğine destek veren Deniz, devlet desteğiyle kurulan serada çocuklarının üretim yapmasına imkân sağladı. Oğullarının tarıma ve seracılığa meraklı olduğunu belirten Deniz, "Burası bu sene kuruldu. Seradan mahsul almadık. Yeni diktiler, daha yeni bunlar. Ben de yapma demiyorum. Ne yaparsa yapsın hep ben peşindeyim. Onlara destek veriyorum" ifadelerini kullandı.

Uzman Görüşü / Editöryel Değerlendirme

Örtü altı tarım yatırımları, bölgesel kalkınma planları kapsamında küçük ölçekli üreticilerin gelir düzeyini artırmayı ve tarımsal ürün çeşitliliğini yıl geneline yaymayı amaçlamaktadır. KOP ve TULİP gibi bölgesel kalkınma projeleri, kırsal göçün önlenmesi ve modern tarım teknolojilerinin yaygınlaştırılması açısından kritik bir rol oynamaktadır.