• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Dünya
  3. İngiltere, Kanada, Fransa ve Norveç'ten Batı Şeria'daki yerleşimci şiddeti nedeniyle İsrail'e yaptırım kararı
Dünya
Yayınlanma: 09 Haziran 2026 - 19:58
Güncelleme: 09 Haziran 2026 - 20:00

İngiltere, Kanada, Fransa ve Norveç'ten Batı Şeria'daki yerleşimci şiddeti nedeniyle İsrail'e yaptırım kararı

İngiltere, Kanada, Fransa ve Norveç dışişleri bakanlıklarının ortak açıklamasında, Batı Şeria'daki İsrailli yerleşimcilerin Filistinlilere yönelik yoğun şiddeti nedeniyle İsrail ile bağlantılı çeşitli kişi ve kuruluşlara yaptırım uygulanacağı bildirildi. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Nol Barrot, İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'in yanı sıra yerleşimci örgüt lideri dört kişi ve 21 şiddet yanlısı yerleşimcinin ülkeye girişinin

Dünya
09 Haziran 2026 - 19:58
Güncelleme: 09 Haziran 2026 - 20:00
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
İngiltere, Kanada, Fransa ve Norveç dışişleri bakanlıklarının ortak açıklamasında, Batı Şeria'daki İsrailli yerleşimcilerin Filistinlilere yönelik yoğun şiddeti nedeniyle İsrail ile bağlantılı çeşitli kişi ve kuruluşlara yaptırım uygulanacağı bildirildi. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Nol Barrot, İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'in yanı sıra yerleşimci örgüt lideri dört kişi ve 21 şiddet yanlısı yerleşimcinin ülkeye girişinin yasaklandığını açıkladı.

Uluslararası toplumun İsrail'in Batı Şeria'da sürdürdüğü işgaline yönelik tepkileri büyüyor. İngiltere, Kanada, Fransa ve Norveç, Tel Aviv yönetiminin Batı Şeria'da şiddeti finanse eden, kolaylaştıran ve gerçekleştiren İsrail bağlantılı kişi ve kuruluşlara karşı yeni yaptırım kararı aldıklarını açıkladı.

Dört ülkenin dışişleri bakanlarının yanı sıra Avustralya'nın da yer aldığı ortak açıklamada, adımların "Filistinli sivillere yönelik yerleşimci şiddetinin korkunç seviyelerinden sorumlu aşırılık yanlısı yerleşimcileri hesap verebilir kılmayı" amaçladığı belirtildi.

İsrail hükümetinin "sahadaki durumu ele almak için acil adımlar atmaması" halinde daha fazla adım atılacağı uyarısı yapıldığı açıklamada ayrıca, "İsrail hükümetini Batı Şeria'daki şiddet olayları için anlamlı bir hesap verebilirlik sağlamak üzere harekete geçmeye çağırmaya devam ediyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Fransa, İsrailli Smotrich'in ülkeye girişini yasakladı

Tarafların açıkladığı yaptırımlar aynı kişi ve kuruluşları hedef almadı. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, yerleşimci örgütlerin dört lideri ve 21 şiddet yanlısı yerleşimcinin Fransa'ya girişinin yasaklandığını açıkladı.

İngiltere'den yapılan açıklamada ise söz konusu yaptırım paketinin, "aşırılık yanlısı yerleşimci grupların Batı Şeria'da cezasız şekilde faaliyet göstermesine izin veren finans akışlarını" kesmeyi hedeflediği kaydedildi. Açıklamada, yaptırım paketinin, kaynaklarının Filistinlilere ait binaların yıkımında kullanıldığı belirtilen bir inşaat şirketini de kapsadığı belirtildi.

Kanada'nın yaptırımları ise farklı bir inşaat şirketi ve sahiplerini içeriyor. Ottawa yönetiminin açıklamasına göre yaptırım listesinde belirlenen tüm kişi ve kuruluşlar ile Kanada vatandaşlarının işlem yapması yasaklandı.

İsrail'den yaptırım kararına kınama geldi

İsrail Dışişleri Bakanlığı ise söz konusu yaptırımları kınadı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, yaptırım uygulayan ülkelerin hükümetleri "antisemitizmi kontrol edememekle" ve "benzer adımlarla antisemitizmi teşvik etmekle" suçladı.

Dört ülkenin aldığı karar, geçtiğimiz hafta Avustralya ve Yeni Zelanda tarafından açıklanan yaptırımların ardından geldi.

"Yerleşimci şiddeti, bölgenin geleceğine yönelik tehdit oluşturuyor"

Söz konusu karar, İsrailli yerleşimcilerin Batı Şeria'daki Filistinlilere yönelik şiddet olayların artırdığı bir dönemde geldi. Diplomatlar, bu şiddetin Filistin devletinin kurulma ihtimalini zayıflatmayı amaçladığı değerlendirmesinde bulunuyor.

Endişe edilen konulardan biri de İsrail'in Doğu Kudüs'ün doğusunda inşa etmeyi planladığı, "E1 Projesi" olarak bilinen yerleşim planı olarak değerlendiriliyor. Söz konusu planın Batı Şeria'yı ikiye böleceği ve Filistinlilerin bağımsız devletlerinin bir parçası olarak görmek istediği Doğu Kudüs ile bağlantılarını keseceği belirtiliyor.

Öte yandan Fransa'nın 12 Haziran'da başkent Paris'te İsrailli ve Filistinli sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirecek bir toplantı düzenlemesi bekleniyor. Toplantıda çeşitli ülkelerin dışişleri bakanlarının da yer alması bekleniyor.

İsrail'in Batı Şeria'yı işgali

1967 yılında İsrail'in Batı Şeria, Doğu Kudüs, Gazze Şeridi, Sina Yarımadası ve Golan Tepeleri'ni işgal etmesiyle sonuçlanan "Altı Gün Savaşı"nın ardından yaşanan süreçte, İsrail, Batı Şeria'da yasa dışı yerleşim birimleri inşa etmeye başlamıştı.

Birleşmiş Milletler (BM) dahil birçok ülke ve uluslararası kuruluş, bu yerleşimlerin uluslararası hukuka aykırı olduğunu belirtiyor.


İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Arakçi: "Topraklarımızın yakınlarındaki yabancı güçler sürekli bir tehlike altında, bu riski azaltmanın en iyi yolu bölgeden ayrılmaları"
Arakçi: "Topraklarımızın yakınlarındaki yabancı güçler sürekli bir tehlike altında, bu riski azaltmanın en iyi yolu bölgeden ayrılmaları"
Galibaf'tan ABD'ye: "Diplomasi dilini tercih ederiz ancak verdiğiniz sözleri tutmazsanız en iyi konuştuğumuz dile geçeceğiz"
Galibaf'tan ABD'ye: "Diplomasi dilini tercih ederiz ancak verdiğiniz sözleri tutmazsanız en iyi konuştuğumuz dile geçeceğiz"
Trump: "İran, Hürmüz Boğazı yakınlarında ABD ordusuna ait helikopteri vurdu"
Trump: "İran, Hürmüz Boğazı yakınlarında ABD ordusuna ait helikopteri vurdu"
ABD Başkanı Donald Trump, İran'ın Hürmüz Boğazı üzerinde devriye gezen ABD ordusuna ait bir savaş helikopterini düşürdüğünü belirterek, "ABD bu saldırıya karşılık vermek zorunda" dedi.
ABD Başkanı Donald Trump, İran'ın Hürmüz Boğazı üzerinde devriye gezen ABD ordusuna ait bir savaş helikopterini düşürdüğünü belirterek, "ABD bu saldırıya karşılık vermek zorunda" dedi.
Son Haberler
Firari şahıslar jandarmadan kaçamadı
Firari şahıslar jandarmadan kaçamadı
Çankırı'da aranan 51 şahıs yakalandı
Çankırı'da aranan 51 şahıs yakalandı
Kayseri'de 1 milyon 50 bin adet makaron ele geçirildi: 1 gözaltı
Kayseri'de 1 milyon 50 bin adet makaron ele geçirildi: 1 gözaltı
Arakçi: "Topraklarımızın yakınlarındaki yabancı güçler sürekli bir tehlike altında, bu riski azaltmanın en iyi yolu bölgeden ayrılmaları"
Arakçi: "Topraklarımızın yakınlarındaki yabancı güçler sürekli...
Galibaf'tan ABD'ye: "Diplomasi dilini tercih ederiz ancak verdiğiniz sözleri tutmazsanız en iyi konuştuğumuz dile geçeceğiz"
Galibaf'tan ABD'ye: "Diplomasi dilini tercih ederiz ancak...
İşletmeler için dijital dönüşüm sürecine ilişkin yol haritası
İşletmeler için dijital dönüşüm sürecine ilişkin yol haritası

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi