• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Çevre
  3. Nesli tükendiği düşünülen Anadolu Parsı 18 ilde aranacak
Çevre
Yayınlanma: 19 Mayıs 2023 - 09:50
Güncelleme: 19 Mayıs 2023 - 09:51

Nesli tükendiği düşünülen Anadolu Parsı 18 ilde aranacak

Türkiye'de nesli tükenmek üzere olan Anadolu Parsı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak 18 ilde fotokapanlarla aranacak. Özellikle dişi ve yavrular üzerine yoğunlaştırılacak çalışmayla yarış haritaları tespit edilecek olan Anadolu parsının öldürülmesinin cezaı 1 milyon TL.

Çevre
19 Mayıs 2023 - 09:50
Güncelleme: 19 Mayıs 2023 - 09:51
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Türkiye'de nesli tükenmek üzere olan Anadolu Parsı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak 18 ilde fotokapanlarla aranacak. Özellikle dişi ve yavrular üzerine yoğunlaştırılacak çalışmayla yarış haritaları tespit edilecek olan Anadolu parsının öldürülmesinin cezaı 1 milyon TL.

Felidae ailesinin dünyadaki 36 adet kedi türü içerisinde en geniş yayılışa sahip olan kedi türü olan Pars türünün alt türlerine ilişkin çalışmalar devam ediyor. Nesli tükendiği düşünülen Anadolu Parsı , Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü'nün ilk kez 25 Ağustos 2019'da fotokapanla görüntülendi. İç Anadolu, Akdeniz ve Ege bölgelerindeki ormanlarda 1975 yılına kadar dağılım gösterdiği bilinen, canlı kaydı alınmamış olan Anadolu parsına ait ilk resmi kayıt niteliğindeki görüntü ve fotoğraflar, Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü ve Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ) iş birliğindeki proje çerçevesinde, Batı Akdeniz'de 25 Ağustos 2019'da elde edildi.

Proje yürütücüsü Dr. Öğretim Üyesi Yasin Ünal Anadolu Parsının tarih, kültür ve biyo çeşitlilik açısından değerli bir yaban hayvanı olduğunu belirterek "1965 yıllardan sonra ülkemizde yok olduğu biliniyordu fakat 2019 yılında koruma amaçlı yapılan Tarım Orman Bakanlığı tarafından kurulan fotokapanlara takıldı ve ardından bu çalışmaya biz doğal DKMP 6. Bölge Müdürlüğü ve ISUBU iş birliğinde başlandı ve o günden itibaren geçen yaklaşık 4 yıl süre içerisinde bu tür ülkemizde şu anda takip ediliyor, araştırılıyor bununla alakalı fotokapan yöntemi kullanılıyor ve türün yarışı hakkında sürekli veri sağlanıyor. Bu veriler de yine var Tarım Orman Bakanlığı DKMK 6. Bölge Müdürlüğünde ve üniversitemizde şu anda saklı halde bulunuyor" dedi.

18 ilde Anadolu Parsı aranacak

Osmaniye, Adana, Mersin, Antalya, Burdur, Isparta, Denizli, Muğla, İzmir ve Manisa gibi birçok illerde Anadolu parsının fotokapanlarla aranacağını açıklayan Ünal "Özellikle daha çok dişi birey, yavru birey aileleri araştıracağız ve bulduğunuz bireyleri inşallah yarış haritalarını tespit edeceğiz bunu haritalar işleyeceğiz ve yaptığımız bu çalışmada bu türün ülkemizde korunması, geliştirilmesi için elimizden geldiğince bütün çalışmaları yapıp elde edilen bütün veriler Tarım Orman Bakanlığı ve TÜBİTAK'la paylaşacağız, aynı zamanda da elde ettiğimiz veriler tür eylem planı için çok önemli veriler olacak ham veriler olarak olacak ve sonra bunlar tabi genel olarak işlenecek" şeklinde konuştu. Projenin 36 ay süreceğini belirten Ünal "TÜBİTAK tarafından nakdi destek alıyoruz yine Tarım Orman Bakanlığıyla işbirliği içerisinde yürütülen bir proje. Bursa Teknik Üniversitesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Düzce Üniversitesi ve yurtiçi kuruluş olan Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi desteğiyle ve Türkiye'nin bu konuda çalışan uzman hocalarımızla birlikte araştırmalar yürüteceğiz"dedi.

"1 milyon TL bir ceza büyük bir cezaları var"

Anadolu Parsının avlanmasının yasak olduğunu belirten Ünal, "Şu anda Türkiye'de sayısının işte 10'dan fazla olmadığını bile düşünebiliriz böylesi nadir bir türün avlanması insanlar tarafından vurulması tabi büyük bir problem olur büyük bir sorun olur. Tarım Orman Bakanlığı tarafından verilen 1 milyon TL gibi büyük bir cezası var. Bu yüzden ülkemizin tarihi, kültürel bir türünü avlamak yerine millet olarak, ülke olarak korumamız lazım. Bize ait bir türümüz Anadolu parsı adı üstünde Anadolu'muzun çok değerli bir türü koruyalım, geliştirelim gören olursa lütfen bizlere bildirsin. Tarım Orman Bakanlığına bildirsin ve bizi bilgi sahibi yapsın bizler de bu türü korunması için elimizden geleni yapıyoruz" açıklamalarında bulundu.


İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Hekimhan'da kayısı bahçesinde vaşak görüntülendi
Hekimhan'da kayısı bahçesinde vaşak görüntülendi
Keban baraj gölü'nde 700 kilogram canlı sazan kurtarıldı
Keban baraj gölü'nde 700 kilogram canlı sazan kurtarıldı
Aydın'da dolu etkili oldu, ağaçlar zarar gördü
Aydın'da dolu etkili oldu, ağaçlar zarar gördü
Ankara'da dolu yağışı etkili oldu
Ankara'da dolu yağışı etkili oldu
Son Haberler
ABD ordusu, düşen helikopteri nedeniyle İran'a misilleme saldırısı düzenlediğini duyurdu
ABD ordusu, düşen helikopteri nedeniyle İran'a misilleme saldırısı...
TFF Başkanı Hacıosmanoğlu, kaza geçiren polisi hastanede ziyaret etti
TFF Başkanı Hacıosmanoğlu, kaza geçiren polisi hastanede ziyaret...
Mutfak tavanından sıva düştü: 5 kişilik aile tahliye adildi
Mutfak tavanından sıva düştü: 5 kişilik aile tahliye adildi
Takla atan araç hurda yığınına döndü: 19 yaşındaki sürücü ağır yaralandı
Takla atan araç hurda yığınına döndü: 19 yaşındaki sürücü...
Arnavutköy'de zincirleme kaza: 1 yaralı
Arnavutköy'de zincirleme kaza: 1 yaralı
Hablemitoğlu davasında 6 sanığa tahliye - Yeniden
Hablemitoğlu davasında 6 sanığa tahliye - Yeniden

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi