• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. 13 ülkeden 450 çeşit üzüm aynı bölgede yetişiyor
Ekonomi
Yayınlanma: 14 Ağustos 2023 - 10:23
Güncelleme: 14 Ağustos 2023 - 10:24

13 ülkeden 450 çeşit üzüm aynı bölgede yetişiyor

Mersin'in Toroslar ilçesinde üzüm yetiştiriciliği yapan çiftçi, 3 yıl önce başladığı çeşitlilik serüveninde 450 çeşide ulaştı. 13 ülkeden getirdikleri farklı çeşitte üzümleri aynı bölgede yetiştiren Cengiz ailesi, meyve almaya da başladı. Özellikle bibere benzeyen üzüm görenlerini şaşkına çevirirken, üretici bu üzümü piyasaya sürmeye hazırlanıyor.

Ekonomi
14 Ağustos 2023 - 10:23
Güncelleme: 14 Ağustos 2023 - 10:24
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Mersin'in Toroslar ilçesinde üzüm yetiştiriciliği yapan çiftçi, 3 yıl önce başladığı çeşitlilik serüveninde 450 çeşide ulaştı. 13 ülkeden getirdikleri farklı çeşitte üzümleri aynı bölgede yetiştiren Cengiz ailesi, meyve almaya da başladı. Özellikle bibere benzeyen üzüm görenlerini şaşkına çevirirken, üretici bu üzümü piyasaya sürmeye hazırlanıyor.

Türkiye'de tarımsal üretimde önemli bir noktada olan Mersin, üzüm yetiştiriciliğin de ilk 3 içinde yer alıyor. Özellikle sofralık üzüm üretimde önemli bir paya sahip olan Mersin'de, son yıllarda farklı çeşit üzümlerde denenmeye başlandı. Mersin'in merkez Toroslar ilçesine bağlı Musalı Mahallesinde ailesiyle birlikte uzun yıllardır üzüm yetiştiriciliği yapan Zülkif Cengiz de 3-4 yıl önce farklı ülkelerden getirdiği üzümleri yetiştirmeye başladı. Şu anda bahçelerinde 450 çeşit üzüm bulunan Cengiz, çeşitlilik denemelerine devam edeceğini söyledi.

"450 çeşit oldu"

Yaptığı üretimle ilgili konuşan Zülkif Cengiz, çocukluğundan beri bu işin içinde olduğunu söyledi. Ailesinin uzun yıllardır bağcılıkla uğraştığını kaydeden Cengiz, "Biz de onlarla birlikte bu işin içindeydik her zaman. Yaklaşık onlar bir 30 yıldır yapıyordur. Hatta babamların babaları da bu işle uğraşıyormuş. Burada ilk önce zamanın daha popüler olan çeşitleri Tarsus beyazı olsun, gök üzüm olsun ki zamanında çok değerli olan çeşitleri vardı. Bu köyde daha önce iki tane çeşit vardı çok tutulan. Daha sonra bunlar çeşitlendi işte. Öbür köyden öbür şehirden öbür ülkeden gele gele şu an 450 çeşit oldu yani bu köyde. Yaklaşık bir 13-15 ülkeden getirdik. Şu an 3-4 yıldır da denemesini yapıyoruz. Denemeler şu an güzel gidiyor. Bizi mutlu ediyor. Bazı türlerin adaptasyonunu kontrol ediyoruz. Buradaki rakıma, buradaki iklime ayak uyduruyor mu, uydurmuyor mu onlara bakıyoruz. Bir tane çeşidimiz var o 3 yıldır meyve vermiyor. Belki bu rakımdan kaynaklanıyor, belki de buradaki iklim şartlarından kaynaklanıyor. Bunu biraz daha deniz seviyesinde deneyeceğiz ya da biraz daha yukarıda deneyeceğiz" diye konuştu.

"Biber üzüme kimse inanmıyor"

Özellikle birkaç tane üzümün çok iyi uyum sağladığının altını çizen Cengiz, "Biz bunları piyasaya çıkartmayı planlıyoruz. Birkaç tane özel çeşidimiz var bu konuda. Mesela biber üzüm var. Ona kimse inanmıyor. Diyorlar ki 'siz biberleri yapıştırdınız mı? Bu salkım olamaz. Böyle üzüm mü olur? Üzüm dediğiniz böyle olmaz' vesaire falan diye. Yeşilken bibere benziyor. Sonrasında büyüyerek üzüm oluyor. Aynı zamanda çekirdeksiz bir üzüm yani. Daha sonra kocaman büyük bir salkım halini aldığında da çok güzel bir görüntüsü oluyor. Bu sene biraz hastalıklı bir dönem geçti hava şartlarından dolayı. Bazı çiftçilerimiz hasatları bekledikleri kadar iyi olmadı. O yüzden bu sene Mersin'de üzüm az olduğu için ve talep fazla olduğu için çiftçileri mutlu etti. Güzel bir paraya sattılar. Umarım herkes mutlu olmuştur. Biz mutlu olduk, bizim köydeki arkadaşlarımız mutlu oldu" ifadelerini kullandı.

Şu an genel olarak 12-13 ülkedeki çeşitlerin hemen hemen hepsini aldıklarının altını çizen Cengiz, "Daha alacağımız birçok ülke var. İşte Güney Asya tarafına falan daha açılmadık. Umarım o taraflardan da alacağız. Hayalim binlerce on binlerce çeşit bir yerde olsun. Bir yerde birikmiş bir şekilde olsun. Turizm anlamında bu iyi bir şey olabilir. İnsanlar gezmeye gelebilir, görmeye gelebilir. İleriye yönelik böyle bir hedefim var" dedi.


İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Merkez Bankası'nın toplam rezervleri arttı
Merkez Bankası'nın toplam rezervleri arttı
GüzelEnerji ve Milangaz Genel Müdürü Erdal Yavuz oldu
GüzelEnerji ve Milangaz Genel Müdürü Erdal Yavuz oldu
GTB'den ihracatta yeni nesil müşteri bulma stratejileri eğitimi
GTB'den ihracatta yeni nesil müşteri bulma stratejileri eğitimi
Muğla'nın ihracatı Nisan ayında artış gösterdi
Muğla'nın ihracatı Nisan ayında artış gösterdi
Son Haberler
TEM Otoyolu'nda feci kaza: Hurdaya dönen tırdan burnu bile kanamadan çıktı
TEM Otoyolu'nda feci kaza: Hurdaya dönen tırdan burnu bile kanamadan...
Otomobilin çarptığı yaşlı kadın ağır yaralandı
Otomobilin çarptığı yaşlı kadın ağır yaralandı
Tunceli'de dolu yağışı etkili oldu: Sürücüler zor anlar yaşadı
Tunceli'de dolu yağışı etkili oldu: Sürücüler zor anlar yaşadı
Hemzemin geçitte korkutan kaza: Yolcu treni kamyonete çarptı, 4 yaralı
Hemzemin geçitte korkutan kaza: Yolcu treni kamyonete çarptı, 4 yaralı
Kayseri'de 3 kişinin öldüğü fabrika yangıyla ilgili 7 kişinin yargılanmasına devam edildi
Kayseri'de 3 kişinin öldüğü fabrika yangıyla ilgili 7 kişinin...
Antalya 2022 yılında 92 bin göç aldı
Antalya 2022 yılında 92 bin göç aldı

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi