Prof. Dr. İlyas Kemaloğlu, Ukrayna’daki gelişmeler dolayısıyla Batı’nın Rusya’ya karşı başlattığı çok yönlü yaptırımlar karşısında Kremlin’in siyasi, ekonomi ve enerji alanlarında Asya’ya yönelişine dair değerlendirmeyi, AA Analiz için 3 soruda kaleme aldı.
1. Petro ile birlikte Rusya’da başlayan Avrupalılaşma süreci de Rus Sarayı ile Batı devletleri arasındaki akrabalık bağları da Batı’nın gözündeki Rusya algısını değiştirmedi. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra, Soğuk Savaş döneminde Kremlin, “müttefik” arayışını Doğu’da devam ettirdi. Rusya’nın “kimlik meselesi”, SSCB’nin yıkılışından sonra hem siyasiler hem bilim adamları arasında tartışılmaya devam edildi. Özellikle Boris Yeltsin’in iktidarının ilk yıllarında Rusya’nın Batı karşısında teslimiyetçi siyaset izlediği düşüncesine karşı Avrasyacılık fikri yeniden ilgi görmeye başladı. Bundan bağımsız olarak Moskova daha 21. yüzyılın ilk çeyreğinde Orta Asya ile Kafkasya’da ve bir zamanlar Sovyetlerin etkili olduğu Orta Doğu ile Asya-Pasifik bölgesinde de etkisini arttırdı.
Rusya tarihi boyunca gerek Orta Asya ile Orta Doğu bölgelerine gerekse de Asya-Pasifik bölgesine önem vermiştir. Dünyadaki en önemli Türkoloji ve Şarkiyat merkezlerinin Rusya’da bulunması da bunun en önemli göstergelerindendir. Moskova’nın Batı'yla sorun yaşadığı dönemlerde Asya’nın Rusya açısından önemi daha da artmıştır. Rusya ile Batı arasındaki gerginlik bir kez daha Moskova’nın diplomatik faaliyetlerini ve yatırımlarını Asya’ya yönlendirmesine yol açtı. Batı ile gerginliğin seviyesine bakıldığında da bu işbirliği, çok yönlü ve çok daha kapsamlı bir şekilde devam edeceğe benziyor.[1] “Vladimir Putin: Nam Snova Ugrajaüt Nemetskimi Tankami s Krestami na Bortu”, Kommersant, 2.02.2023, https://www.kommersant.ru/doc/5799028[2] “V Rossii Zafiksirovan Rekordnıy Profitsit Torgovogo Balansa”, 24.10.22, https://ko.ru/news/v-rossii-zafiksirovan-rekordnyy-profitsit-torgovogo-balansa/[3] “Tovarooborot Rossii i Kitaya Dostig Rekordnıh 190 Milliardov Dollarov”, Kommersant, 13.01.2023, https://www.kommersant.ru/doc/5761392[4] Turan Salcı, “Türkiye ve Rusya Arasındaki Ticaret 2002’nin İlk 10 Ayında 56 Milyar Dolara Ulaştı”, 04.11.2022, https://sputniknews.com.tr/20221104/turkiye-ve-rusya-arasindaki-ticaret-2022nin-ilk-10-ayinda-56-milyar-dolara-ulasti-1063073229.html[5] “Rossiya Prokoçala po Sile Sibiri v Kitay v 2022 Godu Rekordnıy Obyom Gaza”, Vedomosti, 16.01.2023, https://www.vedomosti.ru/business/articles/2023/01/16/959224-rossiya-prokachala[Prof. Dr. İlyas Kemaloğlu, Marmara Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi]*Makalelerdeki fikirler yazarına aittir ve Anadolu Ajansının editöryal politikasını yansıtmayabilir.
AA
- Rusya, Avrupa devleti mi, yoksa Asya devleti mi?
- Rusya neden yeniden Asya’ya yöneldi?
- Rusya, Asya ülkeleriyle hangi alanlarda yakınlaşmaya gitti?
AA