• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Genel
  3. 68 yaşındaki üniversite öğrencisi, köyden cep telefonuyla online derslere katılıyor
Genel
Yayınlanma: 03 Haziran 2023 - 11:05
Güncelleme: 03 Haziran 2023 - 11:05

68 yaşındaki üniversite öğrencisi, köyden cep telefonuyla online derslere katılıyor

Genel
03 Haziran 2023 - 11:05
Güncelleme: 03 Haziran 2023 - 11:05
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
68 yaşındaki üniversite öğrencisi, köyden cep telefonuyla online derslere katılıyor

KARS'ın Selim ilçesinde yaşayan 2 çocuk, 3 torunu olan Ayşen Arda İşçi (68), öğrencisi olduğu Kafkas Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü derslerini köydeki evinde cep telefonuyla online takip ediyor. Günlük işlerini yaptıktan sonra internetin iyi çektiği bir odadan cep telefonuyla derse bağlanan Ayşen İşçi, "Hayat bana yılmamayı öğretti. Yılmak, yorulmak, mücadeleden vazgeçmek benim prensiplerime aykırı. Şu anda okulumu bitirmek, diplomamı almak istiyorum" dedi. 

İstanbul Bakırköy'de dünyaya gelen ilk ve orta öğrenimini burada tamamlayan Ayşen Arda İşçi, emeklilik sonrası eşiyle birlikte 15 yıl önce Kars'ın Selim ilçesine bağlı Cavlak köyüne yerleşti. 2017 yılı Eylül ayında Kars'ta başladığı açık öğretim lisesini başarıyla bitirdikten sonra 2020 yılında Yükseköğretim Kurumları Sınavına giren (YKS) İşçi, Kars Kafkas Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nü kazandı. Ayşen Arda İşci, pandemi yüzünden 1 ve 2'nci sınıfın bir bölümünü uzaktan eğitimle tamamladı. 3'üncü sınıfta okurken Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler sonrası yeniden uzaktan eğitim kararı alınması sebebiyle İşçi, derslerini köyünden takip etmeye başladı. 

Bir taraftan ev işlerini yapan İşçi, bir taraftan da derslerini takip ediyor. Karslıların 'Ayşen teyze' dediği Ayşen Arda İşçi, internetin iyi çektiği bir odaya koyduğu minderine oturarak, online derslerini dikkatle takip ediyor. Pencere önüne tahtadan bir sıra, sıranın üzerine de minder koyan İşçi, kulaklıkla ders dinleyip, defterine not alıyor. 

'OKUMANIN YAŞI YOK'

Uzun süredir Selim ilçesine bağlı Cavlak köyünde yaşadığını belirten İşçi, açıktan liseyi bitirdikten sonra 65 yaşında üniversite sınavını kazandığını ve Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nü okumaya başladığını söyledi. 68 yaşında 3'üncü sınıf öğrencisi olduğunu söyleyen Ayşen İşçi, "Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkileri okumayı çok istiyordum. Sınavda aldığım puanla bu bölüme girmeyi başardım. İnsan bu yaşında da her şeyi yapabilir, okumanın yaşı yoktur. 'Hayat bir şekilde devam ediyor' demek bana göre uygun olmayan bir sözdür. Tabii ki hayat bir şekilde devam ediyor ama her zaman için biz Cumhuriyet kadınları şartlar ne olursa olsun eğitimimize devam etmek istiyoruz ve etmek için de çaba sarf ettim. Hedefim kırsaldaki genç yaşta evlenen kızlarımıza örnek olmak. Birçok kızımızı da açık liseye kaydettirdim. Ülkemizin daha ileriye gitmesi için genç ve dinamik beyinlerin okumasının özellikle kız çocuklarının okumasının gerekli olduğuna inanıyorum" diye konuştu.

'HAYAT BANA YILMAMAYI ÖĞRETTİ'

Ayşen Arda İşçi, "Diyeceksiniz ki 'Ayşen teyze sen yılmıyor musun?' Hayat bana yılmamayı öğretti. Yılmak, yorulmak, mücadeleden vazgeçmek benim prensiplerime aykırı. Şu anda okulumu bitirmek istiyorum. Diplomamı almak istiyorum. Daha sonraki hedeflerinizden hiçbir şey yapamasam dahi rol model olmayı sürdüreceğim. Köy kadınlarına, okumak isteyenlere, tavsiyelerim de var. Zaten gençlerimizin çoğu okuyorlar şu anda. Fakat genç yaşta okulunu bırakmış olanlar var. O kızlarımıza, erkeklerimize rol model olup tekrar açık liseden devam ettiriyorum. Açık liseyi bitirip üniversiteye başlayanlar mevcut. Halen şu anda açık lisede devam edenler mevcut. Bir şekilde eğitimlerine devam ettiriyorum. Şöyle ki eğitimli olan insandan zarar gelmez. Eğitim derken de lütfen insanlarımızı cehaletle suçlamayalım. Cehalet çok farklı bir şeydir. Dedelerimizin, ninelerimizin çoğu okumamıştı ama cahil değillerdi. Yani cehaletle eğitimi karıştırmamak lazım. İkisi farklı şeyler" ifadelerini kullandı.

'EN ZOR ŞARTLARDA DAHİ EĞİTİMİME DEVAM EDİYORUM'

Üniversite öğrenimini zor şartlar altında sürdürdüğünü belirten İşçi, şunları söyledi:

"Devlet bana bu fırsatı tanımış, ben okula başlamışım. Madem ki ben okula başladım haliyle sınıfımın birincisi olmasam da ilk üç içinde olmak isterim ki öyleyim de. Niçin bizim akademisyenlerimiz bize ders veriyorlar? Bizlere öğretmek için ders veriyorlar. 65-68 yaşında olmak önemli değil boşuna sıra işgal etmemek lazım ve de öğrenmek lazım diye düşünüyorum. En zor şartlarda dahi eğitimime devam ediyorum. Küreselleşen dünyanın içinde yer almak istiyorum ve de eğitimime devam ettiğim müddetçe yeni dünya şekillerini çok daha iyi anlayacağımı düşünüyorum. Türkiyem için de güzel bir gelecek düşünüyorum. Gençlerimize bu güzel gelecekten faydalanmak için ben de onlara rol model olur bildiklerimi karınca, kararınca, dilim döndüğünce anlatmaya çalışırım. Ben önümüzdeki sene üniversiteyi bitiriyorum. 69 yaşında mezun olacağım. 71 yaşında ise yüksek lisansımı bitirmiş olacağım artık doktora falan derken öyle devam edeceğim. Çünkü ölümü beklemenin gereği yok. Ölüm geldiği zaman ben geliyorum demez ki. Bir anda gelir. O zaman oturup ölümü beklemektense koşuşturarak nereden ve zaman geleceği belli olmayan ölümü mutlulukla karşılamak lazım. Ben yaşamayı seviyorum. Mutlulukla yürümeyi çok seviyorsanız bu yaşınızda bilek 40'ında hayattan bıkanlara da örnek oluyorsunuz aslında."
DHA

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Son Haberler
Özel bireyler askerlik kına gecesinde hem duygulandı hem eğlendi
Özel bireyler askerlik kına gecesinde hem duygulandı hem eğlendi
Baraka alevlere teslim oldu
Baraka alevlere teslim oldu
Karaman'da alacak verecek kavgası: 1 yaralı
Karaman'da alacak verecek kavgası: 1 yaralı
Büyükçekmece'de 16 yaşındaki çocuk bıçaklı kavgada hayatını kaybetti: Kavga anı güvenlik kamerasında
Büyükçekmece'de 16 yaşındaki çocuk bıçaklı kavgada hayatını...
Tekirdağ'da gece asayiş uygulaması: 53 kişi sorgulandı
Tekirdağ'da gece asayiş uygulaması: 53 kişi sorgulandı
Libya Yüksek Seçim Komisyonu Başkanı'na göre, yasalar hazırlanırsa seçim süreci hızlanır
Libya Yüksek Seçim Komisyonu Başkanı'na göre, yasalar hazırlanırsa seçim süreci hızlanır

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi