• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Genel
  3. "7440 Sayılı Yapılandırma Kanunu son yılların en geniş yapılandırması"
Genel
Yayınlanma: 10 Nisan 2023 - 10:25

"7440 Sayılı Yapılandırma Kanunu son yılların en geniş yapılandırması"

7440 sayılı kanunun uygulamasına ilişkin düzenlenen eğitimde konuşan Altınbaş Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve TURMOB Genel Saymanı Prof. Dr. Cemal İbiş, son yılların bu en geniş yapılandırması ile vatandaşların kamuya ait borç yükünün azaltılmasının hedeflendiğini belirtti.

Genel
10 Nisan 2023 - 10:25
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
7440 sayılı kanunun uygulamasına ilişkin düzenlenen eğitimde konuşan Altınbaş Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve TURMOB Genel Saymanı Prof. Dr. Cemal İbiş, son yılların bu en geniş yapılandırması ile vatandaşların kamuya ait borç yükünün azaltılmasının hedeflendiğini belirtti.

12 Mart 2023 tarihinde devletin bugüne kadar uyguladığı en geniş yapılandırmalarından biri uygulamaya konuldu. Vergi, prim, idari para cezası, öğrenim kredileri, trafik cezaları yapılandırma başvuru süreci de başlamış olacak. Paketle birlikte 31 Aralık 2022 öncesine ait borçlar 48 taksitte ödenebilecek. TURMOB'ün düzenlediği ve 15 bin kişinin takip ettiği e-eğitimin moderatörlüğünü yapan Prof. Dr. Cemal İbiş, "Yapılandırma Kanunu" olarak da 7440 Sayılı Kanun ile işletme kayıtlarının mevzuata uygun hale getirilmesi, borçların taksitler halinde ödenebilmesi, vergiler ve vergi borçları, idari para cezaları, beyan edilmemiş ya da eksik beyan edilmiş vergiler için pişmanlıktan yararlanma, yapılandırılan borçların tamamının peşin veya ilk taksit ödemesi süreci içinde ödenmesi halinde Yİ-ÜFE - Yurt İçi Üretici Fiyat tutarları üzerinden indirim yapılabilmesi, vadesi geçen Öğrenim ve Katkı Kredileri, 30 Eylül 2023'e kadar motorlu araç muayenelerinin yaptırılması halinde aylık yüzde 5 fazlalarının tahsilinden vazgeçilebilmesi gibi çeşitli düzenlemeler yapıldığını dile getirdi. Toplumun her kesimine hitap eden bir uygulama olduğunu belirterek önemli hususlara dikkat çekti.

Tüm başvuralar için son tarih 31 Mayıs 2023. Deprem Bölgesi Başvuruları ise 31 Ekim 2023

Bu çerçevede 31 Mayıs 2023 tarihine kadar başvurularda 48 aya varan taksitli ödeme seçeneği, peşin ödemelerde ise Yİ-ÜFE tutarından yüzde 90 indirim uygulanacak, idari para cezalarından (belediyelerin ihtilaflı para cezaları dahil) yüzde 25 oranında indirim uygulanacak ve katsayı alınmayacak. İlk taksit ödemeleri ilgili idareye 3 Temmuz 2023'e kadar, deprem bölgelerinde ise 30 Kasım 2023'e kadar yapılabilecek.

4B (Bağkur) ile 4C SGK pirim ve idari para cezaları da yapılandırma kapsına alınıyor. Böylece borç aslının yüzde 50'si ile borç aslına uygulanan gecikme cezası ve zammı silinebilecek. İdari para cezasının kalan yarısı Yİ-ÜFE ile güncellenebilecek. Taksitle ödeme imkânı da verilen düzenlemeyle, yeni ödenecek tutar peşin ödenirse Yİ-ÜFE'nin yüzde 90'ı da silinebilecek.

Örneğin, 2018 yılına ilişkin 6087 TL İdari para cezası, gecikme cezası ve zammı ile birlikte toplam borç bugün 13,7588 TL oluyor. Yapılandırıldığında borç aslı 3.043 TL'ye indirilecek. Buna uygulanacak Yİ-ÜFE 1358 TL, yeni borç tutarı ise 4401 TL olacaktır. Bu borç 3 Temmuz 2023'e kadar ödenirse Yİ-ÜFE tutarının yüzde 90'ı terkin edilerek, 3179 TL olarak ödenecek. Toplam indirim oranı yüzde 76,86 olarak gerçekleşiyor.

Diğer taraftan Uzmanlar, vergi, SGK pirimleri ve motorlu araç muayene cezalarına kadar pek çok alanı içeren ve 2 yılda bir uygulanan bu tip vergi aflarının, vergiye gönüllü uyumu zedelediği görüşünde.

"AF, vergiye uyumu zedeliyor"

Eğitimde konuşan TURMOB Genel Başkanı Emre Kartaloğlu ise vergi affı olarak bilinen bu tip uygulamaların dikkatli uygulanması gerektiğini kaydetti. Devletin 2 yılda bir uyguladığı aflarla, vergiye gönüllü uyumun zedelendiğine değindi. Vergilerini düzenli ödeyenler için SGK'da uygulanan yüzde 5 puanlık indirim modelinin uygulanmasına imkân tanınmasının önemini anlattı. Bu kanun çerçevesinde ilk defa kapanmış bir döneme ilişkin matrah artırımıyla karşılaştıklarını dile getirdi. "Deprem çok acı bir durum. 10.000 meslektaşımız etkilendi. Dayanışma duygularımızla gelecek 2023 dönemi için ek vergileri gönüllü kabul edebilirdik. Ancak hesaben kapanmış, 2022 Gelirler ve Kurumlar Vergisi için matrah artırımı, süreci çok zorlaştırıyor. Götürü vergilemeye yakın bir durum oluşturdu. Bu tip uygulamaların son olmasını diliyoruz." açıklamalarını yaptı"


İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Son Haberler
ERÜ Hastaneleri'nde, "Temel Ultrason ve Mekanik Ventilasyon" Kursu düzenlendi
ERÜ Hastaneleri'nde, "Temel Ultrason ve Mekanik Ventilasyon"...
Üniversite öğrencisi yarı çıplak ikinci kattan atladı: Araştırma görevlisi tutuklandı
Üniversite öğrencisi yarı çıplak ikinci kattan atladı: Araştırma...
Malatya'da fuhuş operasyonu: 4 gözaltı
Malatya'da fuhuş operasyonu: 4 gözaltı
Kayseri'de imam hatip rüzgarı: 3 bin sporcu, tek yürek
Kayseri'de imam hatip rüzgarı: 3 bin sporcu, tek yürek
Kendi çileklerini ektiler
Kendi çileklerini ektiler
Vali Akbıyık, jandarma personeli ile iftar açtı
Vali Akbıyık, jandarma personeli ile iftar açtı

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi