• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Yaşam
  3. 8 yaşındaki Mert, yaşadığı akran zorbalığını yazdı
Yaşam
Yayınlanma: 09 Haziran 2024 - 11:36

8 yaşındaki Mert, yaşadığı akran zorbalığını yazdı

Ankara'da konuşma bozukluğunu 750 kitap okuyarak yenen 8 yaşındaki Mert Anıl Arslan, yazdığı 'Hamur Abi' kitabında yaşadığı akran zorbalığını kaleme aldı.

Yaşam
09 Haziran 2024 - 11:36
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Ankara'da konuşma bozukluğunu 750 kitap okuyarak yenen 8 yaşındaki Mert Anıl Arslan, yazdığı 'Hamur Abi' kitabında yaşadığı akran zorbalığını kaleme aldı.

Ankara'da 3. sınıf öğrencisi Mert Anıl Arslan (8), 4 yaşına kadar konuşma bozukluğu yaşaması nedeniyle akranlarıyla arkadaşlık kuramıyordu. Ailesinin yönlendirmesiyle kitaplar ile arkadaşlık olan Mert Anıl, hem 750 kitap okudu hem de konuşma bozukluğunu yendi. Okuduğu boyundan büyük kitaplar sayesinde kitap yazmaya karar veren Mert Anıl, babasına "senin kitabını yazmak istiyorum" dedi. Baba Önder Arslan, oğlunun söylediğinin gerçek olmadığını düşünse de küçük Mert Anıl kitabını tamamlayıp babasına gösterdi. Kitabın ilk sayfasında 'beni ben olarak kabul eden arkadaşlarıma, anneme ve babama teşekkür ederim' ifadesinin yer aldığını gören baba Arslan, oğlunun kendisini değil, yaşadığı akran zorbalığını kitabında anlattığını fark etti. Ailesinin de desteğiyle hikayesini 'Hamur Abi' kitabında kaleme alan Mert Anıl kendisi gibi olan çocuklar ilham olmak istiyor.

"Akran zorbalığına uğrayan bir hamurun kendini farklılıklarla görmesini, farklılıkların daha iyi olmasını öğrenmesinin hikayesi"

Kitap yazma hikayesinin babasına yaptığı bir şakayla başladığını dile getiren 8 yaşındaki Mert Anıl Arslan, "Bir keresinde babama senin kitabını yazacağım diye şaka yapmıştım. Ondan sonra da gerçekten yazacağımı babam bilmiyordu. Akran zorbalığına uğrayan bir hamurun kendini farklılıklarla görmesini, farklılıkların daha iyi olmasını öğrenmesinin hikayesi. Ben de birazcık akran zorbalığımı oluyordum eskiden bundan bahsettim. Küçükken konuşma bozukluğum vardı. Hiç kimse benimle arkadaş olmuyordu. Anaokuluna gidince de birazcık kötü olduğum için konuşmam hiç arkadaşım yoktu. Kitap okuyarak konuşma bozukluğumu yendim ve bir tane kitap yazdım. Başlıma hikayem hiç kimse benimle arkadaş olmuyorken annem bana kitapları öğretti ve kitaplarla tanıştım ve 750 tane kitap okudum. Eskiden konuşma bozukluğum vardı. Onun yüzünden hiç kimse benimle arkadaş olmuyordu. Herkes benimle dalga geçiyordu. Ben de bu olalar annemin sayesinde kitaplarla tanıştım. Kütüphanelere gittim ve 750 tane kitap okudum" ifadelerini kullandı.

"Anne baba onların yanında olduğu sürece aşamayacaklar hiçbir problem yok"

Mert Anıl'ın babası Önder Arslan (32), oğlunun 4 yaşına kadar konuşamadığını ve işaret diline alıştığını dile getiren Arslan, "Bu süre zaafında bir şeylerin ters gittiğinin farkına vardık. Eğitim almasını istedik ve rehabilitasyon merkezinde eğitime gönderdik. Bu süre zaafında pandemiye denk geldi. Pandemiden dolayı evde eğitim vermeye çalıştık. Kendi imkanlarımızla, daha çoğunlukla annemizin yardımıyla kitaba alıştırdık. Kitabı çok sevmeye başladı dünyası tamamen kitap olmaya başladı. Bunun farkına vardığımızda bir çocuğun bir babadan anneden oyuncak isterken benim çocuğum 'babacığım kütüphaneye gidelim, tarihi yerleri gezelim.' Bu tarz cümleler kullanmaya başladı. Bir gün evde otururken 'babacığım kitap yazabilir miyim?' dedi. Ben bunu şakaya alarak 'tabii olur' dedim. Aradan on gün geçti 'baba kitabım hazır' dedi. Kitabı okudum, tabii akran zorbalığı ile ilgili kitaptı. Biz tamamen hayal dünyasını kaleme döktü sanıyorken meğer kendi hayatını kaleme dökmüş. Bunu kitabın başında bir cümleyle biz anladık. 'Hani beni ben olarak kabul eden arkadaşlarıma ve anneme babama teşekkür ederim' dediğinde tamamen kendi hayatını anlattığını fark ettik. Mert Anıl Arslan'ın asıl amacı bu akran zorbalığına maruz kaldığı için diğer arkadaşlarının bu durumda olan arkadaşlarına üzülmemesi gerektiğini dimdik ayakta durup bunların da kendilerinin de üstesinden gelebileceğini istediği için bu kitabı yazmak istedi bence. Çünkü kitabın içeriği bunu anlatıyor. Hamur Abi benim, karakter benim. Ama kitapta yazan bütün konu Mert Anıl. Buradan ebeveynlere seslenmek istiyorum. Ne olursa olsun evlatların arkasında durmasını, ne isterlerse istesinler, nasıl bir sıkıntı yaşarlarsa yaşasınlar, dimdik arkalarında olmalarını istiyorum. Çünkü gerçekten böyle durumda olan çocukların yanında anne baba olmaları çok önem arz ediyor. Anne baba onların yanında olduğu sürece aşamayacaklar hiçbir problem yok"


İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
İHA Bölge Müdürü Akın, öğrencilere 15 Temmuz'u anlattı
İHA Bölge Müdürü Akın, öğrencilere 15 Temmuz'u anlattı
Kilis'te "Engel Tanımayan Empati Atölyesi" etkinliği düzenlendi
Kilis'te "Engel Tanımayan Empati Atölyesi" etkinliği düzenlendi
Velilere dijital çağ ve çocuk gelişimi semineri
Velilere dijital çağ ve çocuk gelişimi semineri
Sinop'ta camiler çocuklarla şenlendi
Sinop'ta camiler çocuklarla şenlendi
Son Haberler
Cehaletin böylesi: Fethiye'de meyhane açılışını duayla yaptılar
Cehaletin böylesi: Fethiye'de meyhane açılışını duayla yaptılar
Elazığ'da 'Türkiye Yüzyılında Ulaştırma Vizyonu' programı gerçekleştirildi
Elazığ'da 'Türkiye Yüzyılında Ulaştırma Vizyonu' programı...
Köpekler kolunu parçaladı, gözleri açık gitti
Köpekler kolunu parçaladı, gözleri açık gitti
Ödemiş'te öğrencilerin 'Yeşilfest' heyecanı: Sağlıklı yarınlar için buluştular
Ödemiş'te öğrencilerin 'Yeşilfest' heyecanı: Sağlıklı...
Nazilli Belediyesi'nden Güzelköy'de yenileme çalışması
Nazilli Belediyesi'nden Güzelköy'de yenileme çalışması
Havza Belediyesi, araçlarını YKS için adaylara tahsis etti
Havza Belediyesi, araçlarını YKS için adaylara tahsis etti

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi