• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Genel
  3. AB: Kosova ve Sırbistan Sırp Belediyeler Birliği'nin kurulmasına yönelik önemli bir adım attı
Genel
Yayınlanma: 03 Mayıs 2023 - 00:24

AB: Kosova ve Sırbistan Sırp Belediyeler Birliği'nin kurulmasına yönelik önemli bir adım attı

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Savunma Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Kosova ve Sırbistan'ın, Kosova'da çoğunlukla Sırpların yaşadığı belediyelerde "Sırp Belediyeler Birliği" kurulması için önemli ve sembolik bir adım attığını duyurdu

Genel
03 Mayıs 2023 - 00:24
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Savunma Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Kosova ve Sırbistan'ın, Kosova'da çoğunlukla Sırpların yaşadığı belediyelerde "Sırp Belediyeler Birliği" kurulması için önemli ve sembolik bir adım attığını duyurdu.

Borrell, AB arabuluculuğunda sürdürülen Belgrad-Priştine Diyaloğu kapsamında Brüksel'de bir araya gelen Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ve Kosova Başbakanı Albin Kurti ile görüşmesinin ardından basın açıklaması yaptı.

Kosova ve Sırbistan liderlerinin akıbeti bilinmeyen 1621 kişinin durumunun netleştirilmesine ilişkin ortak çabaları öngören "Kayıp Şahıslar Bildirisi"ni onaylamasına değinen Borrell, "Sonunda acı verici bir sayfayı çevirmenin zamanı geldi. Bunun, liderlerin bugün çabalarını iki katına çıkarmak için verdikleri taahhüt sayesinde gerçekleşeceğini umuyor ve bekliyoruz." diye konuştu.

Borrell, tarafların "Sırp Belediyeler Birliği"nin kurulmasına yönelik önemli ve sembolik bir adım da attığını ifade ederek, "Bu 10 yıl önce kararlaştırıldı. Nihayet bugün Kosovalı Sırplardan oluşan yönetim ekibi, ilk taslağı taraflara sundu. Bu taslağın sunumu anlaşmanın önemli bir parçasını oluşturuyor." ifadelerini kullandı.

Tarafların bu oluşum konusunda görüşlerinin oldukça farklı olduğunu belirten Borrell, "Ancak aynı fikirde olmasalar bile, bu taslağı bir başlangıç noktası olarak alarak, yakın gelecekte müzakerelere başlamayı kabul ettiler." dedi.

Borrell, Kosova'nın kuzeyindeki durumla ilgili endişeli olduğunu ifade ederek, "Bu nedenle her iki tarafı da Kosovalı Sırpların geçen yıl kasım ayında ayrıldıkları kurumlara hızla dönmelerini sağlayacak bir çözüm bulmaya çağırdım. Ancak ne yazık ki; liderler bugün (bu konuda) herhangi bir anlaşmaya varamadı." değerlendirmesinde bulundu.

- Sırbistan-Kosova ilişkileri

Sırbistan, 2008'de tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kosova'yı kendi toprağı olarak görüyor.

Belirli aralıklarla karşı karşıya gelen Sırbistan ve Kosova, AB arabuluculuğunda 2011'de başlatılan Belgrad-Priştine Diyalog Süreci kapsamında ilişkilerin normalleşmesi ve nihayetinde iki ülkenin birbirini tanıması için ortak yol bulmaya çalışıyor.

18 Mart'ta AB'nin arabuluculuğunda Kuzey Makedonya'nın Ohri kentinde yaklaşık 12 saat süren müzakerelerde iki ülke ilişkilerinin normalleşmesini sağlayacak anlaşma konusunda mutabakata varılmıştı.


AA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Son Haberler
Kağıthane'de 'Kur Sonu Etkinlik Programı' yapıldı
Kağıthane'de 'Kur Sonu Etkinlik Programı' yapıldı
Bakan Çiftçi, Erzurum'da TÜGVA'nın İhtisas Akademi Programı'na katıldı
Bakan Çiftçi, Erzurum'da TÜGVA'nın İhtisas Akademi Programı'na...
Bakan Memişoğlu: "Hantavirüs konusunda bir salgın riski yok"
Bakan Memişoğlu: "Hantavirüs konusunda bir salgın riski yok"
İçişleri Bakanı Çiftçi: "Eser ve hizmet siyasetinden ayrılmadan ülkemizi her alanda daha güçlü yarınlara taşıyacağız"
İçişleri Bakanı Çiftçi: "Eser ve hizmet siyasetinden ayrılmadan...
Düzce Üniversitesi'nde mezunlarla anlamlı buluşma
Düzce Üniversitesi'nde mezunlarla anlamlı buluşma
ADANA'DA REFÜJE ÇARPAN OTOMOBİLDE AYNI AİLEDEN 4 KİŞİ YARALANDI  
ADANA'DA REFÜJE ÇARPAN OTOMOBİLDE AYNI AİLEDEN 4 KİŞİ YARALANDI  

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi