• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Genel
  3. ABD, BM Güvenlik Konseyi'nde Gazze'de ateşkes tasarısını 4'üncü kez veto etti
Genel
Yayınlanma: 20 Kasım 2024 - 20:13
Güncelleme: 21 Kasım 2024 - 01:43

ABD, BM Güvenlik Konseyi'nde Gazze'de ateşkes tasarısını 4'üncü kez veto etti

ABD, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nde Gazze Şeridi'nde acil, koşulsuz ve kalıcı bir ateşkes sağlanmasını ve tüm rehinelerin serbest bırakılmasını talep eden karar tasarısını 4'üncü kez veto etti.

Genel
20 Kasım 2024 - 20:13
Güncelleme: 21 Kasım 2024 - 01:43
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
ABD, BM Güvenlik Konseyi'nde Gazze'de ateşkes tasarısını 4'üncü kez veto etti
ABD, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nde Gazze Şeridi'nde acil, koşulsuz ve kalıcı bir ateşkes sağlanmasını ve tüm rehinelerin serbest bırakılmasını talep eden karar tasarısını 4'üncü kez veto etti.

BM Güvenlik Konseyi'nde Gazze Şeridi'nde acil, koşulsuz ve kalıcı bir ateşkes sağlanmasını ve tüm esirlerin serbest bırakılmasını talep eden karar tasarısı oylamaya sunuldu. Aynı zamanda "Filistinlileri aç bırakmaya yönelik her türlü çabayı" reddeden ve Gazze'de sivillere insani yardım ulaştırılmasını talep eden karar tasarısına 15 üyeli Güvenlik Konseyi'nde 14 temsilci lehte oy kullandı. Tasarı, konseyin daimi üyesi olan ABD'nin temsilcisinin veto etmesi nedeniyle reddedildi. ABD, BM Güvenlik Konseyi'nde 4'üncü kez Gazze'de ateşkes tasarısını veto etmiş oldu.

Oylamanın ardından oturumda söz alan ABD'nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Büyükelçi Robert Wood, "Müzakereler süresince, rehinelerin serbest bırakılmadığı koşulsuz bir ateşkesi destekleyemeyeceğimizi açıkça bir şekilde ifade ettik" ifadelerini kullandı. ABD temsilcisi Wood, "Bu karar tasarısı, Hamas'a müzakere masasına dönmeye gerek olmadığını söyleyen tehlikeli bir mesaj gönderecekti" dedi.

Wood, "ABD, bölgedeki partnerleriyle birlikte, böyle bir anlaşmaya ulaşılması için yorulmak bilmeden çalışmıştır" ifadelerini kullanarak, Gazze'de anlaşma sağlanamamış olmasının sorumlusunun Hamas olduğunu ileri sürdü.

Güvenlik Konseyi oturumundaki konuşmasında Wood, "Bu savaşın sona ermesi, rehinelerin serbest bırakılması ve Filistinli sivillerin hayatlarını yeniden inşa etmeye başlamalarının zamanının geldiğini açık bir şekilde belirttik. Daha acil olarak, ABD, İsrail'e insani yardıma erişimi kolaylaştırma ve yardımı geniş ölçekte ulaştırma sorumluluğu olduğunu net bir şekilde ifade etmiştir. İsrail'den beklentilerimizi oldukça detaylı bir şekilde ortaya koymuş olmamızın, İsrail'in yaklaşımında bir değişiklik meydana getirdiğine inanıyoruz. Amerikan diplomasisi, Gazze'ye daha fazla yardım ulaştırılması için baskı yapmaya devam edecek" dedi.

"İsrail'e soykırıma devam mesajı verildi"

Cezayir'in BM Daimi Temsilcisi Amar Bendjama, tasarının "BM Güvenlik Konseyi'nde uluslararası toplumun ortak iradesini temsil eden 10 seçilmiş üye tarafından" konseye sunulduğuna dikkat çekerek, karar tasarısının lehinde oy kullanan ülkelerin temsilcilerine teşekkür etti. Bendjama, "Bugün, BM Güvenlik Konseyi, Birleşmiş Milletler ve uluslararası toplumun tamamı için üzüntü verici bir gündür. Bugün kabul etmeyi başaramadığımız karar tasarısı, 2735 sayılı karar tasarısının kabulünden sonraki 5 aylık sessizliği bozmayı amaçlıyordu. Güvenlik Konseyi, beş ay boyunca eylemsiz kaldı, eli kolu bağlı bir şekilde durdu. Bu metin, mükemmel olmaktan uzak olsa da, bizi birleştirebilecek asgari düzeyi temsil ediyordu" dedi.

Tasarının reddedilmesiyle birlikte BM Güvenlik Konseyi'nin işgalci İsrail güçlerine "soykırıma devam etme" mesajı gönderdiğini vurgulayan Bendjama, "Filistin halkının toplu bir şekilde cezalandırılması işlemine devam edebilirsiniz ve bu konseyde tam bir dokunulmazlığa sahipsiniz denilmiş oldu. Net bir mesaj da Filistin halkına gönderildi. Dünyanın ezici çoğunluğu sizin çektiğiniz acı konusunda sizinle dayanışma gösterirken, ne yazık ki biz, sizin acınıza karşı kayıtsız kalmaya devam ediyoruz" dedi.

"44 bin insanın ölümü ABD'de hiçbir sempati uyandırmıyor mu?"

Çin'in BM Daimi Temsilcisi Fu Cong, "Gelecekte insanlar geriye dönüp baktıklarında neler olduğuna inanmakta zorlanacak. Geçen yıl 18 Ekim'de ABD ilk vetosunu kullandığında Gazze'de yaklaşık 3 bin sivil hayatını kaybetmişti. ABD, ikinci vetosunu kullandığında İsrail bombardımanları sonucu 17 bin kişi hayatını kaybetmişti. Her veto ile birlikte Gazze'de ölü sayısı artmaya devam etti" dedi.

Gazze'de ölü sayısının 44 bine ulaştığını fakat ABD'nin veto hakkını kullanmaktan tereddüt etmediğini vurgulayan Fu Cong, "Filistinlilerin hayatı hiçbir şey ifade etmiyor mu? 44 bin insanın ölümü ABD'de hiçbir sempati uyandırmıyor mu? Daha ne kadar insanın ölmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

"ABD'nin vetosu şok edici"

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, "ABD'nin Filistinliler ve İsraillilerin hayatlarını kurtarmayı amaçlayan bir teşebbüsü veto etmesi şok edici. Ancak belki de bu duruma şaşırmamamız gerekiyor. ABD, aylar boyunca Gazze'deki felaket seviyesindeki durumu ele almak isteyen BM Güvenlik Konseyi'nin harekete geçmesini engelledi. Çatışmanın taraflarından birini destekleyerek, Filistinlilerin hayatları pahasına kendi siyasi hedeflerinin peşinde hareket etti" dedi.

İsrail'den teşekkür

Oturumda İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Danny Danon ise tasarının reddedilmesi nedeniyle konseye teşekkür ederek, Gazze'deki durumun sorumlusunun Hamas olduğunu iddia etti.


İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
ABD merkezli haber sitesi Axios: "ABD ve İran, savaşı sona erdirecek tek sayfalık bir mutabakat metni üzerinde anlaşmaya yaklaştı."
ABD merkezli haber sitesi Axios: "ABD ve İran, savaşı sona erdirecek tek sayfalık bir mutabakat metni üzerinde anlaşmaya yaklaştı."
Kanarya Adaları hantavirüsü bulunan geminin adaya yanaşmasına karşı
Kanarya Adaları hantavirüsü bulunan geminin adaya yanaşmasına karşı
Yunanistan açıklarında 8 Türkün bulunduğu kargo gemisi battı
Yunanistan açıklarında 8 Türkün bulunduğu kargo gemisi battı
Hürmüz'de Fransız San Antonio adlı gemiye saldırı
Hürmüz'de Fransız San Antonio adlı gemiye saldırı
Son Haberler
Motosiklet alev aldı, alevler 4 katlı binayı ve girişteki iş yerini sardı
Motosiklet alev aldı, alevler 4 katlı binayı ve girişteki iş yerini...
Trump: "Xi, ABD'yi gerileyen bir ülke olarak görmekte haklıydı"
Trump: "Xi, ABD'yi gerileyen bir ülke olarak görmekte haklıydı"
Samsun'da yaşlı kadın ırmak kenarında ölü bulundu
Samsun'da yaşlı kadın ırmak kenarında ölü bulundu
Küçükçekmece'de bir otomobil dur ihtarına uymadı: 1 polis yaralandı
Küçükçekmece'de bir otomobil dur ihtarına uymadı: 1 polis yaralandı
Tekirdağ'da otomobil takla attı: 1 yaralı
Tekirdağ'da otomobil takla attı: 1 yaralı
Çanakkale'de lodos fırtınası nedeniyle bazı feribot seferleri iptal edildi
Çanakkale'de lodos fırtınası nedeniyle bazı feribot seferleri iptal edildi

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi