• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Genel
  3. ABD Donanması, Çin "casus balonunun" enkazını çıkarmaya çalışacak
Genel
Yayınlanma: 05 Şubat 2023 - 23:25

ABD Donanması, Çin "casus balonunun" enkazını çıkarmaya çalışacak

ABD'de donanma görevlisi dalgıçlar, 8 gündür ABD semalarında gezinen ve dün düşürülen "casus balonun" enkazını çıkarmak için çalışacak

Genel
05 Şubat 2023 - 23:25
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
ABD'de donanma görevlisi dalgıçlar, 8 gündür ABD semalarında gezinen ve dün düşürülen "casus balonun" enkazını çıkarmak için çalışacak.

CNN'in ismini vermediği üst düzey Amerikalı askeri yetkiliye dayandırdığı haberinde, ABD Donanması ve Sahil Güvenlik ekiplerinin, dün, ABD ordusuna ait F-22 savaş uçağından ateşlenen füze ile vurulan Çin "casus balonunun" düşürülmesinin ardından enkazın çıkarılması için çalışmaya başlayacağını belirtti.

Yetkili, ABD kara suları sınırları içerisinde Güney Carolina sahilinde Atlantik Okyanusu'na düşürülen enkazın, daha derinlere düşmesinin beklenmesinin aksine 47 fit derinliğe indiğini, bu nedenle enkazı çıkarmanın daha kolay olacağını bildirdi.

"Yetenekli donanma dalgıçlarının" söz konusu operasyon için okyanusa dalacağını kaydeden yetkili, enkazı çıkarmak için "insansız gemilerin" de kullanılabileceğini ifade etti.

Üst düzey yetkili, mürettebatın, düşürülen balondan herhangi bir ekipmanın kurtarmasının ne kadar süreceğini bilmediğini ancak "nispeten kısa bir sürede" bunun gerçekleşeceğini aktardı.

Yetkili, sürecin "aylar ya da haftalar" sürmeyeceği beklentisine sahip olduğunu kaydetti.

- Trump, kendi döneminde Çin balonlarının ABD hava sahasına girdiği iddialarını reddetti

ABD Savunma Bakanlığı yetkililerinin, ABD hava sahasına daha önce de en az 3 kez Çin "casus balonunun" girdiğini açıklaması üzerine eski Başkan Donald Trump ve ekibindeki yetkililer, böyle bir şeyin kendi yönetimleri döneminde hiç olmadığını öne sürdü.

Konuya ilişkin Fox News Digital'a konuşan Trump, "Böyle bir şey hiç olmadı, asla olamazdı da." dedi.

"Pekin'in kendilerine büyük saygı duyduğunu" ifade eden Trump, "Böyle bir hadise yaşansaydı anında balonu vurarak düşürürdük." diye konuştu.

Eski Başkan, söz konusu açıklamaların "dezenformasyon" olduğunu belirterek Joe Biden yönetiminin "kifayetsiz oldukları için" bu yanlış bilgileri yaydığını iddia etti.

Trump dönemi Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton da görev süresi boyunca böyle bir hadiseden haberdar olmadığını aktardı. Bolton, bu hususta Biden idaresinin, sarih örnekleri varsa Kongreyi bildirmeleri gerektiği görüşünü savundu.

- Çin "casus balonunun" yolculuğu

ABD'nin istihbarat amaçlı olduğundan şüphelendiği, Çin'in ise meteorolojik araştırma için kullanıldığını iddia ettiği Çin'e ait yüksek irtifa balonu ilk olarak 28 Ocak'ta Alaska üzerinden ABD hava sahasına giriş yaptı.

Güneye doğru hareket eden balon, 30 Ocak'ta Kanada hava sahasına girdi ve ardından 31 Ocak'ta ABD'nin kuzey sınırındaki Idaho eyaleti üzerinden yeniden ABD hava sahasında görüldü. Balonun 1 Şubat'ta güneye doğru manevra yaparak, Montana eyaletinde aralarında uzun menzilli füze depolarının olduğu bazı hassas askeri tesislerin üzerinden geçtiği belirlendi.

Balon, ilk olarak 1 Şubat'ta sivil vatandaşların kameralarına yansıdı ve yine aynı gün Biden, konuyla ilgili bilgilendirildi. Biden, Çin için istihbarat topladığı iddia edilen balonun "en kısa sürede düşürülmesi" için Savunma Bakanlığına talimat verdi ancak yetkililer tarafından kamuya ABD semalarında seyir halinde olan balona ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı.

Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, 2 Şubat'ta "ABD hükümeti, ABD ana karası üzerinde yüksek irtifalı gözetleme balonu tespit etti ve şu anda takip ediyor." açıklamasını yaptı.

Kansas ve Missouri üzerinde 3 Şubat'ta tespit edilen balon, sivil kameralara yansıdı. Çin tarafından ilk açıklama geldi. Balonu sahiplenen Çin, sivil bir hava aracı olduğunu, meteorolojik araştırma için kullanıldığını, rüzgarlarla sürüklenerek yanlışlıkla ABD hava sahasına girdiğini belirtti.

Dışişleri Bakanı Antony Blinken, balon hadisesi üzerine 5-6 Şubat'ta Pekin'e yapması beklenen ziyareti ertelediğini duyurdu. Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre de "Bu balonun hava sahamızda bulunması, egemenliğimizin yanı sıra uluslararası hukukun da açık ihlalidir ve kabul edilemez." açıklamasında bulundu.

Aynı gün ABD Savunma Bakanlığı, Latin Amerika üzerinde bir diğer Çin casus balonu uçtuğunu değerlendirdiklerini açıkladı.

Biden, 4 Şubat Cumartesi günü balonun "icabına bakacaklarını" söyledi. Biden, vurulması için kimseye zarar vermemek için balonun uygun bir güzergaha geçmesinin beklendiğini aktardı.

ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA), "Savunma Bakanlığının güvenlik çabalarını destelemek için" Kuzey ve Güney Carolina eyaletlerindeki 3 havaalanından kalkış ve inişleri durdurdu.

Ardından "3 okul servisi otobüsü büyüklüğünde" olduğu ve 60 bin fit yükseklikte uçtuğu belirtilen "casus balonu" yerel saatle 14.39'da Amerikan ordusuna ait F-22 savaş uçağından ateşlenen füze ile Atlantik Okyanusu üzerinde düşürüldü.


Haber Ajansı Kaynak: AA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Son Haberler
Sivrihisar Belediye Başkan Yardımcısına saldıran zanlı tutuklandı
Sivrihisar Belediye Başkan Yardımcısına saldıran zanlı tutuklandı
Isparta'da sağanak etkili oldu
Isparta'da sağanak etkili oldu
Kilis'te "3. Uluslararası Mercidabık Kongresi"
Kilis'te "3. Uluslararası Mercidabık Kongresi"
Çay içmeye geldiler, fren yerine gaza basınca gözlükçüye daldılar
Çay içmeye geldiler, fren yerine gaza basınca gözlükçüye daldılar
Batman'da bir ilk: 71 yaşındaki hastaya biyolojik aort kapak ameliyatı yapıldı
Batman'da bir ilk: 71 yaşındaki hastaya biyolojik aort kapak ameliyatı...
Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi
Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi