• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Genel
  3. ABD, Nijer'de darbenin güvenlik işbirliklerini tehlikeye atabileceği konusunda uyardı
Genel
Yayınlanma: 28 Temmuz 2023 - 23:35

ABD, Nijer'de darbenin güvenlik işbirliklerini tehlikeye atabileceği konusunda uyardı

ABD, Nijer'de askerin yönetimi ele geçirmesinin iki ülke arasındaki güvenlik ve diğer alanlardaki işbirliklerini tehlikeye atabileceği konusunda uyardı

Genel
28 Temmuz 2023 - 23:35
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
ABD, Nijer'de askerin yönetimi ele geçirmesinin iki ülke arasındaki güvenlik ve diğer alanlardaki işbirliklerini tehlikeye atabileceği konusunda uyardı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, çevrim içi basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Nijer'de Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayına bağlı unsurların yönetimi zorla ele geçirme girişimlerinden ve ülkede yaşanan gelişmelerden derin endişe duyduklarını belirten Kirby, alıkonulan Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum'un ve ailesinin derhal ve güvenli bir şekilde serbest bırakılması çağrılarını yineledi.

Kirby, ülkedeki durumu yakından izlemeye devam ettiklerini belirterek, "ABD, Nijer'de yönetimi zorla ele geçirme ve anayasal düzeni bozmaya yönelik her türlü girişimi şiddetle kınıyor." ifadesini kullandı.

Askerin yönetime el koymasının ABD'nin Nijer hükümetiyle olan güvenlik ve diğer işbirliklerini sona erdirmesine ve mevcut ortaklıkları tehlikeye atmasına neden olabileceği uyarısında bulunan Kirby, "Askerin yönetimi ele geçirmesi Nijer'in bölgesel bir lider olarak yetkisini de baltalayacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Kirby, demokratik yollarla seçilen Cumhurbaşkanı Bazum'un devrilmesinin ABD'nin, Nijer hükümeti ile demokratik normlar ve hukukun üstünlüğüne bağlılığın devam etmesi üzerine kurulu olan "önemli işbirliklerini" de riske atacağı konusunda uyardı.

Diğer yandan gelişmelerle ilgili "darbe" ifadesini kullanmayan Kirby, Nijer Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Omar Tchiani'nin devlet televizyonunda geçiş yönetiminin başına geçtiğini söylemesiyle ilgili ise "diplomasi için hala bir alan olduğuna inandıklarını" söyledi.

Bu diplomasinin sadece ABD değil, müttefikler ve Afrikalı ortaklarla da aktif olarak sürdürüldüğünü kaydeden Kirby, Nijer'de yetkililerle irtibatta kalmak için ellerinden geleni yapacaklarını bildirdi.

- Nijer'de askeri darbe

Nijer'de 26 Temmuz'da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayına bağlı unsurlar, Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum'u alıkoymuş, akşam ise televizyondan darbe bildirisi okuyarak yönetime el koyduğunu duyurmuştu.

Silahlı Kuvvetler de "Güvenlik güçlerinin farklı unsurları arasında kan dökülmesinin önüne geçmek, Cumhurbaşkanı Bazum ve ailesinin fiziksel bütünlüğünü korumak için" darbeyi desteklediğini açıklamıştı.

Darbenin arkasında yaklaşık 10 yıldır Cumhurbaşkanı Muhafız Alayı Komutanı olarak görev yapan General Omar Tchiani'nin devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, geçiş yönetiminin başına geçtiğini bildirmişti.



AA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Son Haberler
Çorum Valisi Ali Çalgan: "Hasar büyük ama sevincimiz o ki can kaybımız yok, çok şükür"
Çorum Valisi Ali Çalgan: "Hasar büyük ama sevincimiz o ki can...
Hemzemin geçitteki feci kazada yaralanan sürücü hayatını kaybetti
Hemzemin geçitteki feci kazada yaralanan sürücü hayatını kaybetti
Gürcistan'da feci kaza: 7 ölü
Gürcistan'da feci kaza: 7 ölü
Bakan Fidan, TDT Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı'na katılacak
Bakan Fidan, TDT Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı'na katılacak
Çanakkale'de piyasa değeri 51 milyon TL'lik uyuşturucu ele geçirildi: 2 şüpheli tutuklandı
Çanakkale'de piyasa değeri 51 milyon TL'lik uyuşturucu ele...
İSTANBULYENİDENCUMHURBAŞKANI ERDOĞAN PENDİK'TE CEMEVİNİ ZİYARET ETTİ
İSTANBULYENİDENCUMHURBAŞKANI ERDOĞAN PENDİK'TE CEMEVİNİ ZİYARET ETTİ

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi