• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Genel
  3. ABD'nin NATO Daimi Temsilcisi, Türkiye'nin NATO'yla güvenlik ilişkisinin beğeni topladığını söyledi:
Genel
Yayınlanma: 23 Haziran 2023 - 17:56

ABD'nin NATO Daimi Temsilcisi, Türkiye'nin NATO'yla güvenlik ilişkisinin beğeni topladığını söyledi:

"Hem ABD ile Türkiye arasındaki ikili güvenlik ilişkisi, hem de daha geniş anlamda Türkiye'nin İttifak ile olan güvenlik ilişkisi büyük beğeni topluyor" - "(Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'nin Vilnius zirvesine fiziken katılması) Geleceğine inanıyoruz, bize katılacağını umuyoruz"

Genel
23 Haziran 2023 - 17:56
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
ABD'nin NATO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Julianne Smith, "Hem ABD ile Türkiye arasındaki ikili güvenlik ilişkisi, hem de daha geniş anlamda Türkiye'nin İttifak ile olan güvenlik ilişkisi büyük beğeni topluyor." dedi.

Smith, NATO ittifakı ve Türkiye ortaklığı üzerine çevrim içi toplantıda değerlendirmelerde bulundu ve basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Türkiye'deki seçim sonuçlarından dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı ve Türk halkını tebrik eden Smith, Türk halkı tarafından seçilen hükümetle çalışmayı ve ikili ilişkileri derinleştirmeyi dört gözle beklediklerini söyledi.

Smith, Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta yapılacak NATO zirvesinde çok güçlü ve çeşitli çıktılara sahip olacaklarını vurguladı.

Büyükelçi Smith, transatlantik güvenliğini güçlendirmenin yolunun "İsveç'i NATO'nun tam üyesi olarak kabul etme sürecini tamamlamak" olacağını belirterek, İsveç'in "teröre yaklaşımında önemli değişiklikler yaparak Türkiye'nin endişelerine yanıt verdiğini" savundu.

- "Zelenskiy'nin Vilnius'a geleceğine inanıyoruz"

Vilnius zirvesine ilişkin ön değerlendirmede bulunan Smith, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin zirveye fiziki olarak katılıp katılmayacağına ilişkin, "Geleceğine inanıyoruz, bize katılacağını umuyoruz." dedi.

Smith, NATO'nun Ukrayna'nın NATO müttefikleriyle eşit olarak masaya oturmasına ve bazı ortak güvenlik sorunları hakkında konuşmasına izin verecek yeni bir "NATO Ukrayna Konseyi"ni ilan edeceğini söyledi.

Büyükelçi Smith, "İttifakın Ukrayna'ya tam üye olma daveti sunacağı bir konumda olacağını sanmıyorum. Ancak 2008'de Bükreş'te verdiğimiz taahhüdümüzün halen geçerli olduğunu söyleyebilirim." ifadelerini kullandı.

İsveç'in Vilnius'ta NATO'ya kabul edilmesi durumunda, bunun F-16 sürecini hızlandıracağını söylemenin mümkün olup olmadığı sorusuna yanıt veren Smith, Biden yönetiminin Türkiye'nin F-16 alma ve filosunu modernize etme çabalarını desteklediğini, bunun Türkiye, ABD ve NATO'nun çıkarına olduğunu söyledi.

Smith, Karadeniz Tahıl Girişimi'ne ilişkin bir soruya yanıtında, Türkiye'nin Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başından bu yana küresel ölçekte çok kritik olan anlaşmayı sağlamak için çok etkili rol oynadığını belirterek "Bu alanda gösterdikleri takdire şayan çabalar için Türk hükümetindeki insanlara minnettarız ve devam etmelerini diliyoruz." ifadelerini kullandı.

Öte yandan Rusya'nın tahıl akışını yavaşlattığını gördüklerini belirterek Rusya'yı "tırmandırma siyaseti" yapmakla suçlayan Smith, "Karadeniz Tahıl İnisiyatifinin yenilenmesiyle ilgili gördüğümüz tırmandırma siyaseti bizce tamamen sorumsuzca ve kabul edilemez." dedi.

- "Türkiye'nin İttifak ile olan güvenlik ilişkisi büyük beğeni topluyor"

Türkiye'nin özellikle Kosova'da NATO'ya katkısına ilişkin soruya da Smith, "Hem ABD ile Türkiye arasındaki ikili güvenlik ilişkisi, hem de daha geniş anlamda Türkiye'nin İttifak ile olan güvenlik ilişkisi büyük beğeni topluyor." yanıtını verdi.

Smith, Türkiye'nin Ukrayna'ya desteğinden terörle mücadeleye Balkanlar'dan finans işbirliğine birçok alanda kritik rol oynadığına işaret ederek, tüm bunların NATO'daki tüm müttefikler tarafından büyük ölçüde takdir edildiğini belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüşmesinde ne mesajlar verdiğinin sorulması üzerine Smith, söz konusu özel görüşmenin ayrıntılarına giremeyeceğini söyledi.

Türk hükümetinin İsveç'ten talep ettiği teröristlerin iadesinin henüz yapılmadığına ilişkin yorumlarının sorulması üzerine Smith, İsveç'in terörle mücadele yasasını yürürlüğe koyduğunu, bunun ileriye doğru büyük adım olduğunu ancak bunun uygulanmasının zaman alabileceğini savundu ve bu sorunun İsveç hükümetine yöneltilmesi gerektiğini dile getirdi.

- "Zaporijya'da (nükleer silah) bu tür bir kullanımın yakın olduğuna dair işaret görmüyoruz"

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'nin Rusya'nın, Zaporijya Nükleer Santrali'nde, radyasyon sızıntısı içeren bir terör saldırısı senaryosunu değerlendirdiğine ilişkin iddiaları hakkındaki soruya da Smith, "Rusya'nın herhangi bir nükleer santrale zarar vermekle tehdit ettiğini gördüğümüzde çok endişeleniyoruz." ifadelerini kullandı.

Smith, Zaporijya'da bu tür bir nükleer silah kullanımının "yakın olduğuna dair herhangi bir işaret görmediklerini" belirterek, Zaporijya çevresindeki durumu yakından izlediklerini ve izleyeceklerini dile getirdi.

Böyle bir durumda NATO'nun yanıt verip vermeyeceğinin sorulması üzerine Smith, NATO müttefiklerinin Ukrayna'ya verdiği desteğin devam ettiğini söyledi.

Smith, ABD Başkanı Joe Biden ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Vilnius'ta ikili görüşme yapıp yapmayacağına ilişkin soruya da böyle zirvelerde ikili görüşmeler için fırsat olduğu ancak bu konuda verebileceği herhangi bir detayın olmadığı yanıtını verdi.


AA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Son Haberler
Dışişleri Bakanlığı: "Başbakan Zeydi'ye bu kritik görevinde başarılar diliyoruz"
Dışişleri Bakanlığı: "Başbakan Zeydi'ye bu kritik görevinde...
Ankara'da kuvvetli rüzgar çöp konteynerini savurdu
Ankara'da kuvvetli rüzgar çöp konteynerini savurdu
Adapazarı Belediye Başkanı Mutlu Işıksu'nun müşteki olduğu davanın görülmesine başlandı
Adapazarı Belediye Başkanı Mutlu Işıksu'nun müşteki olduğu...
Mersin'de trafikte kameralı sıkı denetim: 10 günde bin 413 sürücü ceza yedi
Mersin'de trafikte kameralı sıkı denetim: 10 günde bin 413 sürücü...
Çocuk istismarı görüntüleri satın aldığı iddiasıyla 2 şüpheli tutuklandı
Çocuk istismarı görüntüleri satın aldığı iddiasıyla 2 şüpheli...
Eminönü'nde bayram alışverişi yoğunluğu
Eminönü'nde bayram alışverişi yoğunluğu

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi