• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Dünya
  3. ABD, Suriye'yi "terörü destekleyen ülkeler" listesinden çıkardı
Dünya
Yayınlanma: 24 Ağustos 2026 - 22:35
Güncelleme: 25 Ağustos 2026 - 08:16

ABD, Suriye'yi "terörü destekleyen ülkeler" listesinden çıkardı

ABD Dışişleri Bakanlığı, Suriye'yi "terörü destekleyen ülkeler" listesinden çıkarırken ABD Hazine Bakanlığı, Suriye'nin artık "Terör Listesindeki Hükümetlere Yönelik Yaptırımlar Yönetmeliği" kapsamındaki yasaklara tabi olmadığını bildirdi. Açıklamada, El Nusra Cephesi olarak da bilinen Heyet Tahrir Şam'ın (HTŞ) "Özel Olarak Belirlenmiş Küresel Terörist" ve "Özel Olarak Belirlenmiş Vatandaşlar ve Engellenmiş Kişiler" statüsünün de

Dünya
24 Ağustos 2026 - 22:35
Güncelleme: 25 Ağustos 2026 - 08:16
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
ABD Dışişleri Bakanlığı, Suriye'yi "terörü destekleyen ülkeler" listesinden çıkarırken ABD Hazine Bakanlığı, Suriye'nin artık "Terör Listesindeki Hükümetlere Yönelik Yaptırımlar Yönetmeliği" kapsamındaki yasaklara tabi olmadığını bildirdi. Açıklamada, El Nusra Cephesi olarak da bilinen Heyet Tahrir Şam'ın (HTŞ) "Özel Olarak Belirlenmiş Küresel Terörist" ve "Özel Olarak Belirlenmiş Vatandaşlar ve Engellenmiş Kişiler" statüsünün de kaldırıldığı belirtildi. ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, söz konusu gelişmenin, özel sektör yatırımlarının Suriye'ye yönelmesinin önündeki son önemli engelleri ortadan kaldırdığını açıkladı.

ABD'den Suriye'de devrik lider Beşar Esad dönemi sonrasındaki normalleşme sürecine yönelik önemli bir adım geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı, Suriye'yi "terörü destekleyen ülkeler" listesinden çıkardı.

ABD Hazine Bakanlığı'na bağlı Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi'nden (OFAC) yayımlanan bildiride, Suriye'nin artık "Terör Listesindeki Hükümetlere Yönelik Yaptırımlar Yönetmeliği" kapsamındaki yasaklara tabi olmadığı belirtildi.

Hazine Bakanlığı ayrıca, El Nusra Cephesi olarak da bilinen Heyet Tahrir Şam'ın (HTŞ) "Özel Olarak Belirlenmiş Küresel Terörist" ve "Özel Olarak Belirlenmiş Vatandaşlar ve Engellenmiş Kişiler" listelerinden çıkarıldığını bildirdi.

"Özel sektör yatırımlarının Suriye'ye yönelmesinin önündeki son önemli engel kalktı"

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio duruma ilişkin yazılı açıklamasında, söz konusu gelişmenin zorunlu 45 günlük ABD Kongresi bilgilendirme sürecinin tamamlanmasının ardından geldiğini belirtti. Rubio, "Bu adımlar, Başkan Donald Trump'ın Suriye halkına refaha ulaşma yolu açma yönündeki tarihi girişimlerinin bir başka önemli aşamasını oluşturuyor" dedi.

Rubio, "Trump yönetimi, son bir yıl içerisinde Suriye halkının yararına yaptırımların hafifletilmesi amacıyla daha önce görülmemiş adımlar attı. Haziran 2025'te çıkarılan Suriye yaptırımlarının kaldırılmasının sağlanmasına yönelik tarihi başkanlık kararnamesi, Suriye'ye yönelik yaptırımların hafifletilmesi sürecini hızlandırdı" ifadelerini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanı, "Bu adımların tamamı, Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara yönetimindeki Suriye hükümetinin uluslararası terör eylemlerinden tamamen uzaklaşma yönünde attığı olumlu adımlar ve verdiği ilave taahhütler dikkate alınarak atıldı. Suriye'nin Terörü Destekleyen Ülke statüsünün ve HTŞ'nin Özel Olarak Belirlenmiş Küresel Terörist statüsünün kaldırılması, özel sektör yatırımlarının Suriye'ye yönelmesinin önündeki son önemli engelleri ortadan kaldırarak, ülkenin ekonomik toparlanmasını ve küresel ekonomiye yeniden entegre olmasını destekliyor" dedi.

Suriye'nin normalleşme süreci ve Şam'ın dış politikası

HTŞ, Suriye'nin devrik lideri Beşar Esad rejiminin devrilmesinde önemli rol oynayan grupların başında gelmişti. Mevcut Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, HTŞ'nin liderliğini üstlenmişti. Eş-Şara, Esad rejiminin Aralık 2024'te devrilmesinin ardından geçici devlet başkanı olarak görev yapmaya başlamıştı.

Esad sonrası dönemde normalleşme sürecine giren Suriye, ABD ve Batılı ülkelerle ilişkilerini yeniden tesis etmeye yönelik adımlar atarken, Washington'ın son kararı Şam yönetimine yönelik uluslararası baskının azaltılması açısından önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.


İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Macron, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman ile Paris'te bir araya geldi
Macron, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman ile Paris'te bir araya geldi
İran Ekonomi Bakanı Medenizade: " Hangi önlemleri almamız gerektiğini biliyoruz"
İran Ekonomi Bakanı Medenizade: " Hangi önlemleri almamız gerektiğini biliyoruz"
ABD Hazine Bakanı Bessent: "İran'ın küresel finansal bağlantılarına karşı ekonomik taarruz başlatıyoruz"
ABD Hazine Bakanı Bessent: "İran'ın küresel finansal bağlantılarına karşı ekonomik taarruz başlatıyoruz"
İsrail'den Gazze'de su arıtma tesisi ve camilere yönelik hava saldırıları
İsrail'den Gazze'de su arıtma tesisi ve camilere yönelik hava saldırıları
Son Haberler
İsmet Taşdemir: "Galibiyetle tanışamadık"
İsmet Taşdemir: "Galibiyetle tanışamadık"
Selman Coşkun: "Kazanamadığımız için üzgünüz"
Selman Coşkun: "Kazanamadığımız için üzgünüz"
Aksaray'da alevlerin yükseldiği ot yangını korkuttu
Aksaray'da alevlerin yükseldiği ot yangını korkuttu
Edirne'de Selimiye Camii'nde Mevlid Kandili coşkusu
Edirne'de Selimiye Camii'nde Mevlid Kandili coşkusu
Çorum'da Mevlid Kandili dualarla idrak edildi
Çorum'da Mevlid Kandili dualarla idrak edildi
Gaziantep'te Mevlid Kandili için özel program düzenlendi
Gaziantep'te Mevlid Kandili için özel program düzenlendi

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi