• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Genel
  3. ABD ve Çin, uluslararası sınamalarla mücadele için birlikte hareket etmede mutabık
Genel
Yayınlanma: 19 Haziran 2023 - 17:47

ABD ve Çin, uluslararası sınamalarla mücadele için birlikte hareket etmede mutabık

ABD ve Çin'in, iklim değişimi, ekonomik istikrar, gıda güvenliği, kamu sağlığı ve narkotik madde kaçakçılığıyla mücadele gibi uluslararası sınamalarla baş etmek için birlikte hareket etmenin önemli olduğu konusunda hemfikir olduğu bildirildi

Genel
19 Haziran 2023 - 17:47
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
ABD ve Çin'in, iklim değişimi, ekonomik istikrar, gıda güvenliği, kamu sağlığı ve narkotik madde kaçakçılığıyla mücadele gibi uluslararası sınamalarla baş etmek için birlikte hareket etmenin önemli olduğu konusunda hemfikir olduğu bildirildi.

ABD Dışişleri Bakanlığından Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın, Çin ziyareti hakkında yazılı açıklama yapıldı.

Blinken'ın, ikili görüşmelerinin "samimi, yapıcı ve esaslı" bir havada geçtiği aktarılan açıklamada, Dışişleri Bakanı'nın iki ülke arasında iletişim kanallarının açık tutulmasının önemine vurgu yaptığı belirtildi.

Açıklamada, ABD ve Çin arasındaki rekabetin çatışmaya dönüşmemesi için ABD'nin "sorumlu" şekilde davranacağının altı çizilirken, "ABD, endişe duyulan ve olası işbirliğinin bulunduğu alanlarda diplomasi yolunu kullanmaya devam edecek." ifadesine yer verildi.

ABD'nin, Çin'de "hatalı bir şekilde tutulan" vatandaşlarının öncelikli bir konu olmaya devam ettiği aktarılan açıklamada, sentetik uyuşturucuların ulaşımıyla mücadele edilmesi gerektiğine işaret edildi.

Açıklamada, Çin'in adil olmayan ekonomik politikalarına değinilirken, ABD'nin Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi, Tibet ve Hong Kong'daki insan hakları ihalelerinden duyduğu endişeye dikkati çekildi.

ABD'nin, "tek Çin politikasında" değişiklik olmadığı, Tayvan Boğazı'nda barış ve istikrarın muhafaza edilmesine önem atfettiği belirtilen açıklamada, iki ülkenin Rusya'nın Ukrayna saldırısı, Kuzey Kore'nin kışkırtıcı eylemleri ve Çin'in Küba'daki istihbarat faaliyetleri gibi çok çeşitli küresel ve bölgesel güvenlik konularını ele aldığı kaydedildi.

Açıklamada, "İki taraf da Çin ve ABD'nin iklim değişimi, ekonomik istikrar, gıda güvenliği, kamu sağlığı ve narkotik madde kaçakçılığıyla mücadele gibi uluslararası sınamalarla mücadele etmek için birlikte hareket etmenin önemi konusunda mutabık kaldı." ifadesi kullanıldı.

Tarafların, üst düzey irtibatı sürdürme konusunda anlaştığı bildirilen açıklamada, Blinken, Çinli mevkidaşı Çin Gang'ı Washington'a davet ettiği duyuruldu.

- Biden döneminin en üst düzey ziyareti

Blinken, ABD Başkanı Joe Biden'ın 2021'in başında göreve gelmesinden bu yana Pekin'e giden en üst düzey yetkili ve "5 yıl sonra Çin'i ziyaret eden ilk ABD Dışişleri Bakanı" oldu. En son Donald Trump döneminin Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, 2018'de Pekin'i ziyaret etmişti.

ABD Başkanı Joe Biden ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Kasım 2022'de Endonezya'nın Bali Adası'nda düzenlenen G20 Zirvesi'nde yaptıkları görüşmede, Blinken'ın Pekin'i ziyaret etmesine karar vermiş ancak şubatta yapılması planlanan ziyaret, Çin'e ait yüksek irtifa balonunun Amerikan hava sahasına girmesinin ardından yaşanan kriz nedeniyle iptal edilmişti.


AA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Son Haberler
Silifke'de genç yetenekler sahnede yarıştı
Silifke'de genç yetenekler sahnede yarıştı
Haliliye'de gençlere rehberlik ve motivasyon desteği
Haliliye'de gençlere rehberlik ve motivasyon desteği
Hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı: 1 yaralı
Hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı: 1 yaralı
Çermik ilçesi doğa güzelliği ve tarihi ile kapılarını turizme araladı
Çermik ilçesi doğa güzelliği ve tarihi ile kapılarını turizme...
Gaziantep Kolej Vakfı '15. Kariyer Günleri'ne yoğun ilgi
Gaziantep Kolej Vakfı '15. Kariyer Günleri'ne yoğun ilgi
VATSO Başkanı Zahir Kandaşoğlu: "Van'ın ayağa kaldırılması lazım"
VATSO Başkanı Zahir Kandaşoğlu: "Van'ın ayağa kaldırılması lazım"

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi