• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Genel
  3. Afganistan'daki depremlerde tarihi yapılar da hasar gördü
Genel
Yayınlanma: 27 Ekim 2023 - 11:07

Afganistan'daki depremlerde tarihi yapılar da hasar gördü

Herat Valiliği Sözcüsü Elyas: - "Bu tarihi yapıların yeniden restore edilmesi için uluslararası kuruluşlardan yardım bekliyoruz" - Herat Ulu Cami İmamı Nur: - "Ulu Cami'nin 6 minaresi depremlerde tahrip oldu. Yine caminin kubbelerinde irili ufaklı çatlaklıklar medyana geldi. Minarelerdeki çiniler döküldü, tarihi yapıda büyük bir hasar oluştu"

Genel
27 Ekim 2023 - 11:07
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
SAYED KHODABERDİ/BİLAL GÜLER - Afganistan'ın batısındaki Herat vilayetinde 7 Ekim'de meydana gelen ve yaklaşık 2 bin 500 kişinin ölümüne neden olan depremler, Herat'taki tarihi yapılarda da ciddi hasara yol açtı.

Dünyanın en büyük camilerinden Herat Ulu Cami'nin minarelerinin bir kısmı yıkılırken, caminin avlusundaki kubbelerde de çatlaklar meydana geldi.

Herat kentinde Büyük İskender zamanından kalma tarihi bir yapı olan ve "Ihtyaruddin Kalesi" olarak bilinen Herat Kalesi’nin bazı bölümleri depremde zarar gördü.

Ayrıca 15. yüzyılın sonlarında Kraliçe Gevher Şad Begüm tarafından planlanıp onun gözetiminde inşa edilen Musalla Külliyesi’nin 4 tarihi minaresinden birinde kırılmalar yaşandı.

Herat yetkilileri, söz konusu tarihi yapıların daha fazla zarara uğramadan yeniden restore edilmesini istiyor.

- "Restore edilmesi için uluslararası kuruluşlardan yardım bekliyoruz"

Herat Valiliği Sözcüsü Mevlevi Nisar Ahmad Elyas, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 7 Ekim'de yaşanan depremlerde Herat'taki tarihi yapıların da ciddi hasar gördüğünü söyledi.

Bu yapılardan en önemlisinin Herat Ulu Camisi olduğunu vurgulayan Elyas, cami minarelerinin uçlarının yıkıldığını ve kubbelerinde de çatlaklar meydana geldiğini belirtti.

Elyas, diğer yandan Herat'ın önemli tarihi yerlerinden biri olan Ihtyaruddin Kalesi'nin de iki ayrı duvarında kırılmalar yaşandığını anlattı.

Herat'ın simgesi haline gelen Musalla Külliyesi’nin 4 tarihi minaresinden birinin söz konusu depremlerde ciddi hasar gördüğünü aktaran Elyas, "Bu tarihi yapıların yeniden restore edilmesi için uluslararası kuruluşlardan yardım bekliyoruz." dedi.

Elyas, tarihi binaların daha fazla zarar görmemesi için zamanında çalışmaların başlatılması gerektiğine işaret etti.

- Tarihi binalar derinden etkilendi

Herat Ulu Cami İmamı Mevlevi Muhammed Nur, depremin tarihi binaları da derinden etkilediğini söyledi.

Nur, "Ulu Cami'nin 6 minaresi depremlerde tahrip oldu. Yine caminin kubbelerinde irili ufaklı çatlaklar medyana geldi. Minarelerdeki çiniler döküldü, tarihi yapıda büyük hasar oluştu." diye konuştu.

Yaklaşık 900 yıllık bu caminin yeniden restore edilmesini istediklerini kaydeden Nur, bu konuda özellikle İslam ülkelerinin kendilerine yardım etmesi gerektiğinin altını çizdi.

Nur, Herat Ulu Camisi'nin Afganistan için ve İslam tarihi açısından çok önemli olduğunu kaydetti.

- 2 bin 500 kişi yaşamını yitirmişti

Afganistan'ın batısında, İran sınırında bulunan Herat vilayetinde 7 Ekim'de yerel saatle 11.00'de art arda şiddetli depremler meydana gelmişti.

Taliban geçici hükümeti, en büyüğü 6,3 olan depremlerde yaklaşık 2 bin 500 kişinin yaşamını yitirdiğini, binlerce kişinin yaralandığını açıklamıştı.

Söz konusu depremlerin ardından bölgede halen artçı sarsıntılar yaşanıyor.


AA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Son Haberler
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: "Yaklaşık 2,5 yılda bir yıl yaşlanan bir nüfusla karşı karşıyayız"
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: "Yaklaşık 2,5 yılda bir...
MADO son 1 ayda 8 yeni şube açtı
MADO son 1 ayda 8 yeni şube açtı
Küresel Sumud Kara Filosu, Gazze için yarın yola çıkıyor
Küresel Sumud Kara Filosu, Gazze için yarın yola çıkıyor
Simav'da traktör takla attı: 1 ölü, 1 yaralı
Simav'da traktör takla attı: 1 ölü, 1 yaralı
Trump: "Çin Devlet Başkanı Xi, İran ile anlaşma sağlanması için yardım teklif etti"
Trump: "Çin Devlet Başkanı Xi, İran ile anlaşma sağlanması...
Manisa'dan dünyaya cennet hurması
Manisa'dan dünyaya cennet hurması

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi